Racuchy z bananami na maślance

Racuchy z bananami na maślance – Koniecznie wypróbujcie ten przepis na racuchy z bananami na maślance bez drożdży. Smakują one podobnie do racuchów, które ostatnio pojawiły się na blogu (patrz: rosyjskie racuchy na sodzie), lecz wzbogacone są o smak słodkich bananów. Muszę Wam powiedzieć, że to połączenie jest rewelacyjne :) Wedle uznania (jeśli nie będzie Wam zbyt słodko) to możecie na koniec racuszki oprószyć cukrem pudrem.

Z podanych poniżej składników wyszły mi 23 racuchy z bananami.

Jeśli lubicie przepisy na placki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdżyPlacki z jabłkami wg przepisu mojej BabciPlacki z serka homogenizowanegoJabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe


Racuchy z bananami na maślance – Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 320g
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej – 375ml
  • 2 łyżki cukru – można pominąć lub dać mniej jeśli macie dojrzałe, słodkie banany
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 małe banany – ok. 130g po obraniu
  • cukier puder do oprószenia
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia – u mnie ok. 250 ml oleju na patelni o średnicy 28cm

Racuchy z bananami na maślance

Racuchy z bananami na maślance

Racuchy z bananami na maślance – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru.
  3. Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajka i rozmącić ubijaczką do jajek (rózgą kuchenną) lub widelcem. Następnie wlać płynne składniki do suchy i dalej mieszać do czasu uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Banany obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do ciasta, wymieszać.
  5. Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę (u mnie była to patelnia o średnicy 28 cm, na której rozgrzałam około 250ml oleju rzepakowego).
  6. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go porządnie, ustawić płomień na niezbyt duży. Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą. Smakują dobrze również na zimno. Smacznego!

Polecam również przepisy: Racuchy na maślance bez drożdżyPlacki z jabłkami wg przepisu mojej BabciPlacki z serka homogenizowanegoJabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe

Racuchy z bananami na maślance

Racuchy z bananami na maślance

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Racuchy z bananami na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.