Racuchy z bananami na maślance – Koniecznie wypróbujcie ten przepis na racuchy z bananami na maślance bez drożdży. Smakują one podobnie do racuchów, które ostatnio pojawiły się na blogu (patrz: rosyjskie racuchy na sodzie), lecz wzbogacone są o smak słodkich bananów. Muszę Wam powiedzieć, że to połączenie jest rewelacyjne :) Wedle uznania (jeśli nie będzie Wam zbyt słodko) to możecie na koniec racuszki oprószyć cukrem pudrem.
Z podanych poniżej składników wyszły mi 23 racuchy z bananami.
Jeśli lubicie przepisy na placki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży, Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci, Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe.
Racuchy z bananami na maślance – Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 320g
- 1,5 szklanki maślanki naturalnej – 375ml
- 2 łyżki cukru – można pominąć lub dać mniej jeśli macie dojrzałe, słodkie banany
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 małe banany – ok. 130g po obraniu
- cukier puder do oprószenia
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia – u mnie ok. 250 ml oleju na patelni o średnicy 28cm
Racuchy z bananami na maślance – Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru.
- Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajka i rozmącić ubijaczką do jajek (rózgą kuchenną) lub widelcem. Następnie wlać płynne składniki do suchy i dalej mieszać do czasu uzyskania jednolitego ciasta.
- Banany obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do ciasta, wymieszać.
- Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę (u mnie była to patelnia o średnicy 28 cm, na której rozgrzałam około 250ml oleju rzepakowego).
- Na patelnię wlać olej, rozgrzać go porządnie, ustawić płomień na niezbyt duży. Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
- Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą. Smakują dobrze również na zimno. Smacznego!
Polecam również przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży, Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci, Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe.
Najlepsze placki bananowe! :D z połowy składników, bez cukru, za to z dwóch sporych bananów wyszło około 15 racuszków. Córce aż się uszy trzęsły jak jadła ;)
Puszyste, pyszne :)
Ile sztuk wychodzi z przepisu?
ok. 23 sztuki
Przepyszne i pulchniutkie! Szczególnie z użyciem maślanki o smaku pieczonego jabłka ;)