Zupa krem z pora z pulpecikami. Zupa porowa z mięsem mielonym.

Zupa krem z pora. Zupa porowa z mięsem mielonym. – to pomysł na pyszną kremową zupę, akurat na chłodne dni. Dodatek ziemniaków i pulpecików z mięsa mielonego sprawia, że zupa jest dość pożywna. Z poniższych składników wychodzi ok. 1,5 litra zupy i 36 klopsików, czyli spokojnie starczy na 6 porcji obiadu.

Dzięki podsmażeniu warzyw uzyskuje się lepszy, głębszy smak, a por po podsmażeniu staje się łagodniejszy. Super dodatkiem do zupy są małe pulpeciki z mięsa mielonego.

Polecam również przepis na: zupę ogórkową.


Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Składniki:

Składniki na zupę:

  • 1 litr wywaru z warzyw (np. bulion z tego przepisu: bulion warzywny) lub przecedzony rosół
  • 2 duże pory – ok. 450g (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2 duże ziemniaki – ok. 350g
  • 1 kawałek selera – ok. 100g
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki majeranku

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa z szynki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Zupa krem z pora z pulpecikami Zupa krem z pora z pulpecikami
zupa krem porowa

Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Wykonanie:

  1. Przygotować klopsiki: Mięso mielone, kaszę mannę, jajko i posiekany koperek umieścić w miseczce, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę. Za pomocą dłoni formować małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego).
  2. Podgrzać litr bulionu, wrzucić klopsiki (gotowałam je w 2 osobnych partiach) i gotować je przez ok. 7 minut (jedną partię) na małym ogniu. Wyciągnąć pulpeciki i przełożyć je na talerz. Z podanych składników wyszło mi 36 malutkich klopsików.
  3. Z pora usunąć zewnętrzne liście, pozostałą część warzywa pokroić na talarki.
  4. Ziemniaki i seler obrać, a następnie pokroić w małą kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  5. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić na patelnię pokrojone ziemniaki, seler oraz pora, dodać tymianek oraz majeranek, wymieszać. Całość smażyć przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie podsmażone warzywa zalać bulionem, w którym wcześniej gotowane były pulpeciki. Zagotować, ustawić płomień palnika na średni, przykryć patelnię pokrywką i dusić całość przez ok. 12-15 minut (do czasu aż warzywa zmiękną).
  6. Zawartość patelni przelać do garnka i za pomocą blendera ręcznego zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. W talerzach poukładać klopsiki (po 6 sztuk na talerz) i wlać zupę. Smacznego!

zupa porowa krem przepis Zupa porowa z mięsem mielonym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.