Zupa cebulowa

Zupa cebulowa – czyli soupe à l’oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypanymi startym serem. Francuska zupa cebulowa charakteryzuje się tym, że wykorzystuje się do niej dużą ilość alkoholu (z reguły białego wina i koniaku, aczkolwiek ja koniak pomijam – ale Wy wedle uznania możecie dorzucić do zupy 60 ml koniaku lub brandy).

Część osób twierdzi, że zupa cebulowa jednak jest tworem polskiej kuchni, aczkolwiek w nieco innym wydaniu – na Mazowszu tradycyjną zupę cebulową podaje się z klopsikami.

Do smażenia cebuli dajemy masło oraz oliwę. Dzięki oliwie masło nie będzie nam się paliło. Co ważne, podczas robienia zupy cebulowej nie możemy iść na skróty. Lepiej nie zwiększać płomienia i nie skracać czasu smażenia, ponieważ dłuższe duszenie na średniej mocy palnika sprawi, że uzyskamy lepszy głębszy smak zupy.

Prawidłowo przygotowana zupa cebulowa ma pyszny, słodkawy smak. Jeśli zaś cebulę usmaży się zbyt szybko i na dużym ogniu, to niestety można doprowadzić do tego, że zupa będzie gorzkawa w smaku, a tego lepiej uniknąć :)

Zupa cebulowa – Składniki:

Składniki na zupę:

  • 1 kg cebuli
  • 50g masła – 2 czubate łyżki
  • 2 łyżki oliwy – 30ml – 20g
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 1 litr bulionu wołowego, warzywnego lub ewentualnie przecedzony rosół drobiowy
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno tymianku (najlepiej świeżego, ale może być suszony)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na bagietki* do zupy cebulowej:

  • 8 kromek bagietki
  • 80g sera (ja użyłam cheddar, chociaż tradycyjnie używa się gruyère)
  • opcjonalnie tymianek lub natka pietruszki do ozdoby

*opcjonalnie zamiast bagietek można użyć grzanek, a gorącą zupę posypać startym serem

bagietki do zupy cebulowej

Przepis na zupę cebulową:

  1. Cebule obrać, usunąć twarde końcówki, a następnie pokroić na półplasterki o grubości ok. 2 mm.
  2. W dużym i szerokim garnku rozgrzać masło wraz oliwą. Wrzucić cebulę na gorący tłuszcz i smażyć ją do czasu aż będzie ciemnozłota i nieco przyrumieniona (ale nie spalona). Najlepiej smażyć cebulę na średniej mocy palnika lub nieco mniejszej, często mieszając. Czas takiego smażenia zajmuje około 25-30 minut.
  3. Następnie do podsmażonej cebuli dodać 150 ml białego, wytrawnego wina i gotować na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut (do czasu aż alkohol odparuje). Kolejno wlać bulion (u mnie wywar warzywny z tego przepisu: domowy bulion warzywny) i gotować całość przez 30 minut na bardzo małym ogniu (zupa powinna tylko lekko ‘pyrkać’). Na koniec dodać 1 łyżeczkę cukru, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Bagietkę pokroić na kromki (8 sztuk). Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać kromki i wsadzić je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z funkcją grill i piec przez ok. 4 minuty. Następnie obrócić bagietki, posypać je startym żółtym serem (u mnie cheddar), ponownie wsadzić do piekarnika i piec przez kolejne 4 minuty.
  5. Zupę przelać do miseczek, dodać bagietki i całość (opcjonalnie) posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżym tymiankiem. Smacznego!

Zobacz również przepis na: pyszną zupę porową

prosta zupa cebulowa
francuska zupa cebulowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.