Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do wykonania tej oto sałatki. Jest ona dość delikatna w smaku, idealna na śniadanie lub kolację.

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – Składniki:

  • 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów z piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu)
  • 1 mała kapusta pekińska – wykorzystałam 200g kapusty po poszatkowaniu (i wyrzucenia twardych części)
  • 7 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
  • 1 mała papryka czerwona – ok. 130g
  • 1 średnia papryka żółta – ok. 180g
  • pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu
  • 2 ogórki kiszone – ok. 120g
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 duże łodygi szczypioru
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – Wykonanie:

  1. Ugotowanego kurczaka podzielić na mniejsze części.
  2. Kapustę pekińską poszatkować.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Pomidorki koktajlowe (lub papryczkowe) pokroić na ćwiartki.
  5. Paprykę (czerwoną i żółtą) pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę.
  6. Ogórki kiszone również pokroić w kosteczkę.
  7. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, jogurt, ketchup, czosnek oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.