Cukinia w cieście curry

Cukinia w cieście curry – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. Idealnie smakują z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków. Polecam również przepis: Cukinia w cieście naleśnikowym


Cukinia w cieście curry – Składniki:

  • 1 mała cukinia – ok. 230g
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki pszennej – ok. 80g (lub nieco więcej – do 100g – ciasto musi być dość gęste)
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Cukinia w cieście curry

Cukinia w cieście curry – Wykonanie:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, a resztę pokroić na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków. Oprószyć pokrojoną cukinię solą oraz pieprzem.
  2. W miseczce wymieszać ze sobą jajko, mleko oraz wodę. Dodać 1 czubatą łyżeczkę przyprawy curry oraz sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
  3. Każdy plasterek cukinii otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym i od razu układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim płomieniu, by cukinia w środku zdążyła zmięknąć niż usmaży się ciasto naleśnikowe na zewnątrz. Ewentualnie pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką na ok. 2-3 minuty, by cukinia zmiękła.
  4. Po usmażeniu odsączyć krążki cukinii z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis na: Sos czosnkowy z ziołami). Smacznego!

Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy

Cukinia w cieście curry

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.