Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – to pomysł na pysznego i soczystego kurczaka. Pewnie część z Was korzysta z popularnego gotowca w proszku, nie wiedząc, że w prosty i szybki sposób można wyczarować takie danie w domu z kilku prostych i ogólnodostępnych składników.

Polecam również przepis: Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami


Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – Składniki:

  • 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 700g
  • 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 duża cebula – ok. 120g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek pora – ok. 100g
  • 250 ml śmietanki kremówka 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml gorącej wody
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym:

  1. Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i kostek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i odstawić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Pora pokroić w półplasterki.
  4. Czosnek obrać, posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę.
  5. Śmietankę kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać przyprawy (oregano, bazylię, tymianek, majeranek) oraz cukier, ponownie wymieszać.
  6. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i pora, smażyć do czasu aż się zeszklą. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund. Kolejno na patelnię wrzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso nie będzie surowe. Następnie na patelnię wlać śmietanę z ziołami oraz 100ml gorącej wody, wymieszać. Przykryć patelnię i dusić całość przez ok. 20 minut na małym ogniu.
  7. Kolejno w 100 ml ziemnej wody rozpuścić 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodać do kurczaka i dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Oprószyć danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać, np. z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Polecam również przepis: Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami


Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.