Bigos cygański z klopsikami

Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku.

Bigos cygański, czyli inaczej klopsiki po cygańsku w pysznym sosie pomidorowym z duszonymi warzywami. Danie to, podobnie jak tradycyjny bigos, smakuje coraz lepiej z każdym dniem i odgrzewaniem :) Świetnie się sprawdzi jako ciepła kolacja, czy danie imprezowe, które można przygotować wcześniej, a następnego dnia tylko podgrzać i podać na stół.

Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę


Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku. – Składniki:

Składniki na klopsiki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 kg pieczarek
  • 4 średnie cebule – ok. 500g
  • 3 małe czerwone papryki – ok. 500g
  • 3 duże ogórki kiszone – ok. 230g
  • 3 puszki pomidorów w kawałkach (każda puszka o masie netto 400g)
  • 500 g ketchupu pikantnego;
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Bigos cygański
Klopsiki po cygańsku

Przepis na bigos cygański, czyli klopsiki po cygańsku.

  1. Przygotować klopsiki: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajka, kaszę mannę oraz przyprawy, w tym sól i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą, gładką masę. Następnie uformować klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Smażyć je na rozgrzanej patelni z olejem do czasu zarumienienia z każdej stron. Usmażone klopsiki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Z podanych wyżej ilości mięsa wyszło mi 80 małych klopsików.
  2. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  3. Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kosteczkę.
  4. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki.
  5. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
  6. Przygotować dużą i głęboką patelnię (może być wok). Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut (do czasu aż cebula się zeszkli). Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić przez ok. 10 minut (aż grzyby zmniejszą swoją objętość). Następnie na patelnię dodać pokrojone ogórki i paprykę, pomidory z puszki, ketchup pikantny oraz cukier. Wymieszać i przełożyć do dużego garnka lub pozostawić w woku (o ile się wszystko w nim pomieści) i w razie potrzeby dolać nieco letniej wody, by warzywa były całe zakryte płynem (u mnie obyło się bez dolewania wody, gdyż zostało dość płynu po puszczeniu soków przez pieczarki). Dusić sos na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wrzucić do sosu klopsiki i dusić całość pod przykryciem przez 20 minut. Następnie ściągnąć pokrywkę i dusić potrawę przez kolejne 20 minut na małym ogniu, by sos nieco odparował i zgęstniał. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć, a sos być dość gęsty. Ewentualnie na koniec doprawić jeszcze danie solą i pieprzem. Podawać najlepiej na ciepło. Smacznego!

bigos po cygańsku
klopsiki po cygańsku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.