Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszne, proste i szybkie ciasto z owocami. Do tego wypieku można użyć zarówno jagód świeżych, jak i mrożonych. Szybkie ciasto, w sam raz do popołudniowej kawy :) Przepis dotyczy blachy o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm.


Ciasto jogurtowe z jagodami – Składniki:

  • 450g mąki pszennej (czyli 3 szklanki mąki) + 3 łyżeczki do oprószenia owoców
  • 210g cukru – 1 szklanka
  • 4 jajka
  • 300g jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g jagód (użyłam mrożonych)
  • składniki na polewę: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% + 2 czubate łyżki cukru pudru

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
  4. Jagody – jeśli używacie świeżyć to należy najpierw je umyć, a następnie osuszyć i oprószyć mąką. Zaś jeśli używacie mrożonych to trzeba je rozmrozić i odsączyć na sitku, a kolejno oprószyć delikatnie mąką.
  5. Blaszkę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć 1/2 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 2/3 jagód, wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, a następnie posypać resztą jagód. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posmarować wierzch ciasta lukrem (czyli śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem). Smacznego!


Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Ciasto jogurtowe z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.