Prosty przepis na panią Walewską

Pani Walewska (Ciasto Pychotka)

Pani Walewska (Ciasto Pychotka) – to ciasto, które kojarzy mi się bardzo z moją Mamą :) Odkąd pamiętam to ciasto było u nas HITem każdych świąt, czy rodzinnych spotkań (tuż obok ciasta z masą krówkową, orzechami włoskimi i kremem budyniowym). Ciasto to posiada 2 wersje, z czego pierwszą zaprezentuję Wam już dziś, a na kolejną przyjdzie czas niebawem.. mam nadzieję, że na drugą wersję załapiecie się jeszcze przed świętami :) Pani Walewska należy do tych bardziej słodkich ciast, więc jeśli lubicie mega słodkie wypieki przełamane lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym, to to ciacho na pewno pokochacie :)

Wedle uznania możecie przygotować domowy budyń do kremu lub użyć gotowego budyniu ze sklepu i na jego podstawie przyrządzić krem budyniowy – więcej szczegółów znajdziecie w przepisie poniżej.

Pani Walewska (Ciasto Pychotka) – Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru – ok. 85g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 200 g masła, zimnego
  • 6 żółtek
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (410 g)

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru pudru (ok. 250g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g płatków migdałowych

Składniki na krem – w wersji z budyniami gotowymi*:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, 2x40g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej

Składniki na krem – w wersji z domowym budyniem*:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g miękkiego masła

*wybrać jedną wersję kremu – z gotowymi budyniami lub domowym budyniem

 

ciasto Pani Walewska Pychotka

Przepis na ciasto Pani Walewska (ciasto Pychotka):

  1. Przygotować kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko wyrobić (siekać nożem) do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodać żółtka jajek, cukier zwykły i wanilinowy, sól oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, podzielić na 2 równe części i każdą z nich włożyć w woreczek i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
  2. Przygotować bezę: Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać ją szpatułką do czasu połączenia się składników.
  3. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać, ponakłuwać widelcem. Wysmarować spód połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć na to połowę ubitych białek i posypać połową migdałów w płatkach. Tak samo postąpić z drugą połową kruchego ciasta, dżemu, ubitych białek i migdałów. Każdy tak przygotowany placek piec w temperaturze 160 st. C przez około 35-40 minut (do lekkiego zarumienienia bezy). Jeśli placki piecze się osobno, to najlepiej drugą porcję bezy (ubitych białek) na ten czas schować do lodówki, by się nie rozpłynęła. Można również obydwa placki piec razem w piekarniku, ale wtedy należy użyć termoobiegu i w razie potrzeby (zależy to od rodzaju piekarnika) zmniejszyć temperaturę do 150-155 st. C, by beza się nie spaliła. Placki pozostawić do wystudzenia.
  4. Przygotować krem*: W szybkiej wersji można ugotować 2 gotowe budynie waniliowe (lub śmietankowe) w 750ml mleka, z dodatkiem zwykłego cukru do smaku (5 łyżek – u mnie 60g) oraz cukru wanilinowego. Czyli w ok. 150ml rozpuścić oba cukry oraz budynie w proszku, a ok. 600 ml mleka zagotować, a następnie dodać do niego wyżej przygotowaną mieszkankę. Cały czas mieszać, by nie powstały grudki i gotować nieco dłużej niż do momentu zgęstnienia. Budyń musi być ugotowany na bardzo gęsto. Po ugotowaniu przykryć go folią i odstawić do ostudzenia. Po ostygnięciu budyniu, utrzeć go z masłem (czyli do utartego na puszystą masę masła, dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej, kremowej masy). Jeśli chcesz przygotować jednak krem na bazie domowego budyniu – patrz na tekst z “*” na końcu tego wpisu.
  5. Ostudzony jeden kruchy spód z dżemem i bezą posmarować kremem budyniowym . Na wierzch nałożyć drugi placek z kruchego ciasta, dżemu i bezy. Przykryć blaszkę folią, by beza i krem nie pochłaniały zapachów i wilgoci z lodówki. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić, by nabrało temperatury pokojowej i łatwiej się kroiło. Smacznego!

*Jeśli jednak chcecie, to możecie przygotować krem na bazie domowego budyniu, wtedy należy jedną szklankę (250ml) mleka zagotować z cukrem zwykłym i cukrem wanilinowym. Drugą szklankę (250ml) zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną,  dodać do gotującego się mleka, zagotować do gęstości. Po ugotowaniu przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kolejno utrzeć masło na puszysty puch i dodawać ostudzony budyń łyżka po łyżce, cały czas miksując, do czasu uzyskania jednolitego kremu.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Pani Walewska (Ciasto Pychotka)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.