Sałatka z makaronem z zupek chińskich z ogórkami i jajkiem

Sałatka z zupek chińskich z jajkiem

Sałatka z zupek chińskich z jajkiem – to sałatka, której często nie jadamy, bo wiadomo, jak to jest z tym makaronem z zupek chińskich, ale czasami na takie grzeszki sobie pozwalamy ;) Sałatkę taką pierwszy raz jadłam u mojej przyjaciółki i chociaż muszę przyznać, że zawsze jajko wydawało mi się dziwnym dodatkiem do makaronu chińskiego, to po posmakowaniu tego połączenia stwierdziłam, że mimo iż nie jest zbytnio zdrowo, to jest pysznie ;)  Taka sałatka z zupek chińskich z jajkiem na pewno sprawdzi się na imprezie ze znajomymi. Jej plusem jest to, ze można ją przygotować wcześniej, np. poprzedzającego dnia i nie musimy się martwić, że składniki puszczą za dużo soków, gdyż suchy makaron pełni tu funkcję “chłonną”. Jeśli zaś się spieszycie i chcecie zrobić taką sałatkę i za chwilę podać ją na stół, to można oczywiście makaron zalać niewielką ilością wrzątku, by zmiękł szybciej. Wedle uznania do sałatki można dać również więcej konserwowego ogórka i papryki, by miała bardziej wyrazisty smak.


Sałatka z zupek chińskich z jajkiem – Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 zupka chińska łagodna
  • 1 zupka chińska curry ostra
  • pół szklanki wrzątku (125 ml)
  • 1 kukurydza w puszce (ok. 285g po odsączeniu z zalewy)
  • 5 małych ogórków konserwowych (ok. 170g) – lub więcej wedle uznania
  • 4 kawałki papryki konserwowej – pół słoika (ok. 150g) – lub więcej wedle uznania
  • 1 kawałek pora – 12 cm (ok. 100g)
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

*szklanka o pojemności 250 ml

Sałatka z zupek chińskich z jajkiem

Przepis na sałatkę z zupek chińskich z jajkiem:

  1. Przygotować pół szklanki wrzątku i rozpuścić w nim przyprawy z zupek chińskich (same przyprawy, bez oleju). Tak przygotowanym roztworem zalać pokruszony makaron, przykryć i pozostawić do ostudzenia i napęcznienia.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kostkę.
  4. Por pokroić na cieniutkie półplasterki, a następnie przelać wrzątkiem na sitku, osuszyć.
  5. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować?
  6. Do większej miski wrzucić ostudzony makaron, kukurydzę, jajka, ogórki, paprykę i por. Dodać majonez i wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Zobacz również przepis: Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem gyros


Sałatka z zupek chińskich z jajkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.