Obiad

Ryba w cieście piwnym

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 4 porcje

Ryba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego dania najlepiej sprawdzą się białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. Równie dobrze będzie smakował pstrąg, okoń, czy sandacz. By danie to wyszło jednak idealne, to należy pamiętać o prostej zasadzie – piwo musi być dopiero co otwarte (nie może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone.

Polecam również przepis na rybę po grecku wg receptury mojej Babci <3


Ryba w cieście piwnym – Składniki:

Składniki do przygotowania ryby:

  • ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk)
  • odrobina soku z cytryny do skropienia ryby
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto piwne:

  • 200 ml piwa – 4/5 szklanki
  • 50 ml wody – 1/5 szklanki
  • 1 szklanka mąki pszennej – ok. 150g
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego do głębokiego smażenia

*szklanka o pojemności 250 ml

Ryba w cieście piwnym

Przepis na rybę w cieście piwnym:

  1. Jeśli używacie mrożonej ryby, to filety najpierw należy rozmrozić, a następnie osuszyć. Następnie każdy filet ryby skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut. Następnie ponownie osuszyć filety za pomocą papierowego ręcznika. Kolejno pokroić filety na mniejsze kawałki o długości ok. 5 cm. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
  2. Przygotować ciasto piwne: do miski dodać mąkę, sól, wymieszać. Następnie dodać jajko, wodę oraz piwo i wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach, do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta, bez grudek.
  3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, smażyć partiami kawałki ryby z obu strona na rumiano. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać np. z domowymi frytkami i sosem czosnkowym lub farmerskim. Smacznego!

Zobacz przepis na:

Ryba w cieście piwnym

4.5 / 5 ( 17 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here