3 bit – ciasto bez pieczenia

3 bit – ciasto bez pieczenia – przepis, który spośród ciast bez pieczenia jest chyba najczęściej wyszukiwany :) No bo jak to nie lubić masy krówkowej i bitej śmietany? :) Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 27x22cm.


3 bit – ciasto bez pieczenia – Składniki:

3 bit – składniki na masę budyniową:

  • 500ml mleka
  • 6 czubatych łyżek cukru (ok. 120g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40g)
  • 3/4 kostki masła (ok. 170g)

*UWAGA! Przepis na szybszą wersję: zamiast domowego budyniu z powyższych składników do ciasta można wykorzystać 2 gotowe budynie waniliowe + 500ml mleka + 3/4 kostki masła (ok 180g) + 6 czubatych łyżek cukru – ok. 120g (lub mniej lub więcej – do smaku -> przygotowanie patrz dalej w przepisie)

3 bit – składniki dodatkowe:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (510g)
  • ok. 300-350g herbatników
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opak. curku wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50g mlecznej czekolady

3 bit ciasto bez pieczenia


3 bit – ciasto bez pieczenia – Wykonanie:

  1. W przypadku użycia słodkiego mleka skondensowanego, należy najpierw gotować je w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 2,5-3 godz. (puszka musi być cała zanurzona w wodzie). Jeśli korzysta się zaś z gotowej masy krówkowej, to nie trzeba jej gotować, wystarczy ją tylko podgrzać, by łatwiej się ją potem rozsmarowywało na herbatnikach.
  2. Przygotować masę budyniową: 400ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko  (100ml) wymieszać dokładnie z żółtkami i obiema mąkami. Dodać do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do czasu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń, dalej miksująć do połączenia się składników. Uwaga: W szybkiej wersji można ugotować 2 gotowe budynie waniliowe w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku (u mnie 120g). Po ostygnięciu budyniu, utrzeć go z masłem (czyli do utartego na puszystą masę masła, dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy).
  3. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 27x22cm wyłożyć herbatnikami (u mnie 1 warstwa to niecałe 27 małych herbatników).
  4. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową lub ugotowane słodkie mleko skondensowane. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix, cukrem wanilinowym oraz cukrem pudrem. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na kilka godzin, najlepiej na całą noc, by dobrze stężało. Smacznego! :)

Polecam również przepis: Krówka bez pieczenia


Inspiracja: Domowe wypieki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 odpowiedzi na “3 bit – ciasto bez pieczenia

  1. Karola :

    Coś nie tak z krem budyniowym. Robiłam z budyni na mleku ostudzilam . Jednak nie chciał się utrzeć z masłem budyń był bardzo gęsty. Grudki … Coś nie tak . Tylko co

    • SłodkaBabeczka :

      Należy dodawać stopniowo budyń do masy, łyżka po łyżce. Ewentualnie przed dodawaniem można rozbić budyń mikserem, wtedy łatwiej się łączy.

  2. Magdalena Lisowska :

    U mnie jest na każdej uroczystości rodzinnej i wszyscy się zajadaja…zwłaszcza moje dzieci uwielbiają ☺ jest pycha

  3. Monika Majewska :

    Robię takie ciasto, ale masa budyniowa jest na bazie kremu karpatkowego w proszku i nazywa się tofiowiec. Też pyszny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.