Crusta – wymawiaj krasta – to prosta i efektowna ozdoba szkła, która stosowana jest głównie przy napojach alkoholowych i ma imitować kryształki lodu. W szybki i tani sposób, w domowych warunkach, możemy upiększyć nasze drinki, czy koktajle, by wyglądały niczym jak z prawdziwego drink baru.
Jak zrobić crustę?
Wystarczy zwilżyć krawędź szklanki lub kieliszka (najczęściej w soku z cytryny), a następnie zanurzyć je w wysypanej np. na talerzyk wybranej substancji (najczęściej jest to cukier kryształ). Poniżej macie kilka propozycji, czym nawilżać szklankę oraz jakich składników używać do ozdoby.
Crusta – krok po kroku
- Żeby zrobić crustę, trzeba przechylić szklankę lub kieliszek pod kątem 45 stopni i przejechać po jego brzegach cząstką cytryny lub też wycisnąć sok na talerzyk i odwrócić kieliszek do góry nogami, a następnie zanurzyć w soku. W barach, barmani często używają profesjonalnych podkładek z gąbkami nawilżonymi sokiem, ale metoda ze zwykłym talerzykiem spokojnie da radę ;)
- Kolejno taki kieliszek z nawilżonymi brzegami należy położyć na talerzyku np. z wysypanym cukrem kryształem lub tylko delikatnie dotknąć cukru, by nie powstały zbyt duże grudki na brzegu szklanki, które mogą wyglądać mało estetycznie. I gotowe! Prawda, że proste? :)
Crusta – co użyć do nawilżenia kieliszka zamiast soku z cytryny?
- sok z limonki, pomarańczy lub jakikolwiek inny ulubiony sok
- syrop cukrowy
- Blue Curacao, Grenadine lub inny syrop
- likier kawowy lub jakikolwiek inny ulubiony likier
- miód
Crusta – co użyć do ozdobienia kieliszka zamiast cukru?
- kakao
- tartą czekoladę
- sól (np. jak do Margarity)
- kawę
- cynamon
- wiórki kokosowe
- cukier trzcinowy
- drobno starta skórka z cytrusów
Do jakich drinków wykorzystać crustę?
- Crustę z cukru i syropu Blue Curacao wykorzystuję do drinku Smerfne Malibu
- Crustę z cukru i syropu Grenadine używam do drinku Wiśniowa poezja
- Crustę z soku cytryny i kakao wykorzystałam, np. do tego przepisu: Shot Oreo
Więcej inspiracji na drinki, alkohole, likiery itd. znajdziecie w zakładce tutaj: Napoje alkoholowe – przepisy