Sałatka z surimi i jajkiem – szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z paluszkami krabowymi, ugotowanymi jajkami na twardo oraz makaronem ryżowym stanowi super sałatkę na imprezę, zwłaszcza, gdy nie mamy dużo czasu w kuchni. Wedle uznania możecie tę sałatkę wzbogacić o swoje ulubione składniki, np. o kukurydzę konserwową.
Niestety surimi, czyli tzw. paluszki krabowe, koło krabów nawet nie leżały i w ich skład wchodzi głównie mielone mięso ryb. Do zdrowych dań niestety nie należy, ale od czasu do czasu lubimy się na nie skusić i zjeść je jako dodatek do sałatek lub jako imprezowe przekąski.
Sałatka z surimi i jajkiem – Składniki:
- 50 g makaronu ryżowego (w kształcie cienkich, przezroczystych niteczek)
- pół opakowania surimi (paluszków krabowych)- 125 g
- 1 średni ogórek szklarniowy – ok. 220 g
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 większe gałązki szczypiorku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z surimi i jajkiem:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, najlepiej w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić makaron na durszlaku i pozostawić do ostudzenia lub od razu przelać zimna wodą. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Paluszki krabowe (surimi) o ile kupiliście je w wersji mrożonej ,to należy je najpierw rozmrozić, a następnie pokroić w około 0,5 cm paseczki.
- Ogórka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w około 0,5 cm kostkę.
- Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą, lekko stłuc skorupki a po paru minutach obrać ze skorupek. Kolejno posiekać drobno.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, a następnie drobno posiekać. Część szczypiorku dodać do sałatki, a część pozostawić do posypania wierzchu sałatki.
- Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Oprószyć wierzch sałatki odrobiną szczypiorku. Smacznego!
Okej, pewnie moje pytanie będzie bardzo głupie ale przy każdych przepisach mam ten sam problem. Jeśli mowa o 50g makaronu ryżowego, to chodzi o 50g ugotowanego czy nieugotowanego makaronu? Bardzo ale to bardzo chcę spróbować ten przepis!! Pozdrawiam :)
Nieugotowanego :)
Chętnie spróbuję