Jajka w majonezie – to bardzo proste danie, z którego wykonaniem nikt nie powinien mieć problemu. Jedynie trzeba pamiętać o idealnym ugotowaniu jajek na twardo. Reszta dodatków zależy już od naszych upodobań smakowych.
Ich przygotowanie poza tym, że jest bardzo proste, to też jest bardzo szybkie i stworzenie jajek w majonezie nie zajmie Ci więcej niż 15-20 minut. Takie jajka będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także na inne spotkania z rodziną, czy znajomymi.
Jajka w majonezie – Składniki:
- 5 jajek
- 3 czubate łyżki majonezu
- sól do smaku
- do ozdoby: rzeżucha, rzodkiewki, koperek, szczypiorek
- ewentualnie barwniki spożywcze lub naturalne barwniki, jak np. sok z buraków
Przepis na jajka w majonezie:
- Przygotowanie jajek w majonezie należy rozpocząć od ugotowania jajek na twardo. W tym celu należy przygotować dość duży garnek – taki, by na jego dnie zmieściły się wszystkie jajka.
- Wlać do garnka zimną wodę, wsypać sól, włożyć jajka i włączyć palnik. Gotować jajka na twardo, w zależności od ich wielkości 7-9 minut (mniejsze jajka krócej, a większe dłużej). Ja używam jajek klasy M, które gotuję przez 8 minut (od momentu zawrzenia wody). Kilka cennych wskazówek jak gotować jajka, by żółtko i białko było idealnie ścięte znajdziecie tutaj: Jajka na twardo – ile gotować?
- Po ugotowaniu jajek należy garnek przenieść pod kran i zalać je zimną wodą. Delikatnie obstukać skorupki. Odstawić jajka do ostudzenia, a następnie obrać je ze skorupek. Więcej o łatwym obieraniu jajek możecie poczytać tutaj: Jak szybko i ładnie obierać jajka ze skorupek?
- Obrane jajka można zafarbować np. na czerwono w soku z buraków. Można je także pozostawić bez farbowania na kolorowo. Następnie przekroić jajka na połówki, poukładać je na półmisku i posolić.
- Na każdą połówkę jajka nałożyć majonez za pomocą łyżeczki lub wycisnąć go za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnych tylek cukierniczych (tak jak ja to zrobiłam – zobacz na zdjęcia).
- Wierzch jajek oprószyć rzeżuchą, posiekanym szczypiorkiem lub szczypiorkiem. Można też dodać pokrojoną rzodkiewkę lub inne swoje ulubione dodatki. Smacznego!
Zobacz również wpisy: