Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – to nic innego jak kapusta młoda duszona w śmietanie i z dodatkiem koperku – pyszny i delikatny w smaku dodatek do obiadu!
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną jest bardzo podobna do kapusty zasmażanej z boczkiem, aczkolwiek bardziej delikatna w smaku i nieco szybsza w wykonaniu. Jest też super sałatką na ciepło do obiadu, a zwłaszcza do drobiowych kotletów i młodych ziemniaczków. Dzięki dodatkowi śmietanki kapusta ta jest bardzo delikatna w smaku.
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 700 g
- 3/4 szklanki wody lub bulionu – ok. 180 ml
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 średnia cebula – ok. 90 g
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- pęczek koperku
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- sól i pieprz do smaku
Przepis na młodą kapustę duszoną ze śmietaną i koperkiem:
- Młodą kapustę należy najpierw obrać z brzydkich, zewnętrznych liści, a następnie dokładnie ją umyć i osuszyć. Kolejno pokroić główkę na ćwiartki, wyciąć twardy głąb, a pozostałe liście poszatkować na paski o grubości ok. 0,5 cm.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego (lub oliwy) oraz 1 łyżkę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez chwilę aż się delikatnie zeszkli.
- Poszatkowaną młodą kapustę wrzucić do garnka i zalać ok. 180 ml wody (lub bulionem – zobacz przepis: domowy bulion warzywny). Dodać do niej szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę cukru i zeszkloną cebulę, a następnie wymieszać. Gotować kapustę pod przykryciem do miękkości (na dość małym ogniu) przez ok. 10 minut (lub nieco dłużej – aż będzie odpowiednio miękka). Nie należy jej gotować zbyt długo, by nie dopuścić do rozgotowania i powstania nieapetycznej papki. Co jakiś czas przemieszać kapustę, by równo się dusiła w wodzie (bulionie). Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z łyżką mąki pszennej, tak by uzyskać jednolitą konsystencję (najłatwiej będzie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej). Następnie przelać to do garnka z kapustą i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i pogotować na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Smacznego!
Zobacz również nasz przepis na: kiszoną kapustę zasmażaną oraz młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.