Udka po kujawsku – to pomysł na pysznego, soczystego kurczaka w nietypowej panierce. Polecam gorąco ten przepis tym, którzy uwielbiają chrupiącą panierkę oraz mięso, które wręcz rozpływa się w ustach. Takie udka po kujawsku to super pomysł na niedzielny, czy też świąteczny obiad. Kurczak po kujawsku to nasz jeden z lepszych pomysłów na obiad, który koniecznie musicie wypróbować przy najbliższej okazji!
Udka po kujawsku przepis
Uwielbiam przepisy na kurczaka, gdzie mięso wychodzi pyszne i soczyste, a nakład pracy jest niewielki. Z resztą… kto nie lubi szybkich przepisów na obiad? :) Mój Mąż zaś docenia to danie ze względu na smak i jego zdaniem takie udka pieczone w piekarniku to jeden z lepszych obiadów. Poniższy przepis na kurczaka po kujawsku opiera się na marynowanym mięsie, które potem oprószane jest bułką tartą, a na koniec całość jest zapiekana w piekarniku. My zaś w międzyczasie możemy przygotować pyszne dodatki do obiadu, np. w postaci surówki, czy też pieczonych ziemniaków. Do takich pieczonych udek równie świetnie będą pasowały buraczki zasmażane na ciepło.
Kurczak po kujawsku pieczony w piekarniku to danie, które sprawdzi się w każdym domu, więc jeśli szukasz pomysłu na pyszny i szybki obiad, którym zaskoczysz bliskich i znajomych, to dobrze trafiłaś. Wszyscy będą się nim zajadać ze smakiem, bo kurczak ten jest soczysty i aromatyczny, a to wszystko dzięki marynacie. No i do tego jeszcze ta super chrupiąca bułka tarta, która otula kawałki kurczaka. Prawda, że brzmi pysznie? :) Tak więc zapraszam do przeczytania poniższego przepisu na kurczaka po kujawsku, który jest prosty, szybki i zadowoli każdego.
Udka po kujawsku – Składniki:
- 6 udek z kurczaka (niektórzy robią całe ćwiartki z kurczaka, ale u mnie same udko, bez podudzia – tak jak na zdjęciu poniżej) – ok. 1,1 kg
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przepis na kurczaka po kujawsku:
- Ketchup (u mnie pikantny) wymieszać wraz z majonezem i musztardą.
- Udka z kurczaka dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie doprawić suszonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, słodką papryka oraz solą i pieprzem do smaku. Wedle uznania można pozbawić mięso wcześniej skórki, ale ja ją zostawiam, gdyż my uwielbiamy taką chrupiącą skórkę z kurczaka po wyjęciu z piekarnika. Tak doprawione mięso odstawić na minimum 30 minut do lodówki (można na całą noc).
- Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Każde udko dokładnie zanurzyć w marynacie z majonezu, ketchupu i musztardy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim poukładać udka. Wierzch każdego z udek kurczaka posypać dość obficie bułką tartą. Piec mięso przez ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości udek, ja swoje piekłam ok. 70 minut, ale do dużych sztuk nie należały, więc taki czas pieczenia wystarczył, by udka z kurczaka były idealnie soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz) bez przykrycia. Jeśli panierka by za bardzo się przypiekała, to można pod koniec pieczenia przykryć kurczaka folią aluminiową i piec dalej do pożądanej soczystości mięsa.
- Udka po kujawsku idealnie sprawdzą się np. w towarzystwie buraczków zasmażanych. Smacznego!
A ja bym do tego dodała miód.
Robiłam takie Miąsko, wymieszalam przyprawy z kechupem majonezem i musztardą i tak posmarowalam mięcho było pyyycha
Ja bym te wszystkie przyprawy wymieszała razem z majoneze, keczapem, musztardą i w tej bejcy zanurzyła te udka na noc i do lodówki… można jeszcze do bejcy dodać jajko i mąkę ziemniaczaną . Jest od razu panierka. Można piec albo smażyć. I tak każe mięso pokrojone na mniejsze kawałki. I można trzymać w bejcy kilka dni i sukcesywnie smażyć.
Ciekawy przepis