burrito
Obiad

Burrito

Kuchnia : Meksykańska | Czas przygotowania : 45 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 30 minut | Porcje : 10 porcji

Burrito – to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex, nazywana też Taco de harina. Składa się z pszennej tortilli wypełnianej najczęściej meksykańskim ryżem i mięsem. Poniżej zamieściłam przepis na moją ulubioną wersję burrito. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Burrito przepis

W przeciwieństwie do tacos, do zrobienia burrito wykorzystuje się tortillę pszenną. W moim przypadku na poniższe składniki zużyłam 10 średnich placków tortilli (tych takich ogólnodostępnych w marketach). Teoretycznie placki te powinno się zgrillować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, ale ja tym razem pominęłam ten krok :) Wy oczywiście wedle uznania możecie grillować przez chwilę burrito, by tortilla była nieco bardziej elastyczna.

Burrito – Składniki:

Składniki na ryż po meksykańsku

  • 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty parboiled)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 350 ml bulionu (u mnie rosół)
  • 1 mała cebulka – ok. 40 g
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu!)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego (kuminu)
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na chili con carne

  • 400 g wołowiny
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 średnia czerwona cebula – ok. 80 g
  • 2 średnie białe cebule – ok. 240 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chilli (lub więcej do smaku, wedle uznania)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100-150 ml wody (lub bulionu)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 300 ml przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu!)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża papryka czerwona – ok. 240 g
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( 240 g po odsączeniu z zalewy)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu z zalewy)

Dodatkowe składniki:

  • gęsta kwaśna śmietana 18%
  • placki tortilli (u mnie 10 sztuk)

Opcjonalne dodatki:

  • awokado lub guacamole, sok z limonki, ser

Przepis na burrito:

Przepis na ryż po meksykańsku:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  2. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Kolejno dodać surowy ryż i smażyć go przez około 5 minut aż się delikatnie zarumieni. Co jakiś czas przemieszać zawartość patelni.
  3. W garnku zagotować bulion wymieszany z passatą pomidorową oraz z dodatkiem przypraw (soli, pieprzu, chili i kuminu). Następnie całość przelać na patelnię z ryżem, zmniejszyć ogień na bardzo malutki i dusić całość pod przykryciem przez około 25 minut, by ryż wchłonął wszystkie płyny.

Przepis na chili con carne:

  1. Cebule (białe i czerwoną) obrać,  a następnie pokroić w kosteczkę (o boku nie większym niż 0,5 cm).
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Można też go zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Na dość dużej patelni rozgrzać olej (4 łyżki). Wrzucić pokrojone cebule, czosnek oraz przyprawy (paprykę słodką mieloną, paprykę wędzoną, oregano, mielony kumin rzymski, chili, cukier oraz sól i pieprz), wymieszać i dusić do lekkiego zeszklenia, co jakiś czas mieszając. Kolejno cebulę zgarnąć na bok, na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, zwiększyć moc palnika i usmażyć mięso, również co jakiś czas mieszając. Dodać bulion oraz passatę pomidorową, wymieszać. Dusić dalej całość pod przykryciem (na płomieniu nieco mniejszym niż średni, co jakiś czas mieszając). Zajmuje mi to około 20 minut.
  4. Paprykę pokroić w kostkę o boku ok 1-1,5 cm. Dodać na patelnię z mięsem, wymieszać i dusić potrawę dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
  5. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Fasolę dodatkowo delikatnie przepłukać. Wrzucić na patelnię do pozostałych składników i wymieszać. Dalej dusić pod przykryciem przez około 3 minuty (nie rozgotować fasoli). Dolać wody lub bulionu, jeśli danie wyszło za gęste.

Ostatni etap zawijania burrito. Drugi krok zawijania burrito. Pierwszy krok zawijania burrito. Jak zawijać burrito?

Składanie całości w burrito:

  1. Na połowę placka tortilli (tak jak na załączonych zdjęciach) nałożyć porcję ryżu po meksykańsku oraz chili con carne. Można dodatkowo dać kleks śmietany (tak jak ja) lub kawałki awokado, starego sera itd (wedle uznania). Zwinąć boki do środka, a następnie całość zwinąć w rulon (tak jak na załączonych zdjęciach). Można zajadać w takiej postaci lub dodatkowo podgrzać zawinięte burrito z obydwu stron na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub w opiekaczu do kanapek, do momentu aż tortilla lekko się zarumieni.
  2. Na koniec przekroić burrito na dwie połówki. Można dodatkowo ozdobić kleksem śmietany z wierzchu (zamiast dodawać śmietanę do środka) oraz oprószyć świeżą kolendrą. Smacznego!

burrito przepis

4.6 / 5 ( 24 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here