Wersji na sałatkę Gyros u nas na blogu jest już chyba z milion ;) No i doszła kolejna wersja :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Sałatka gyros z mięsem mielonym poleca się na każdą okazję!
Sałatka gyros z mięsem mielonym – Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- 2 płaskie łyżki przyprawy do gyrosa
- 1 mała czerwona cebula – ok. 50 g
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżka octu spirytusowego 10 %
- 1 puszka czerwonej fasoli – 240 g po odsączeniu
- 1 bardzo duża czerwona papryka – ok. 350 g
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu)
- 6 średnich ogórków konserwowych – ok. 300 g
- 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
Składniki na wierzch sałatki:
- pół główki kapusty czerwonej (po poszatkowaniu ok. 500 g)
- 250 ml wody gazowanej
- 125 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki cukru lub więcej do smaku
- 2-3 łyżki octu spirytusowego 10%
- pół łyżki soli
Składniki na sos:
- 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego czosnku do smaku
- 1 czubata łyżeczka ziół do sałatek lub ewentualnie ziół prowansalskich
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przepis na sałatkę gyros z mięsem mielonym:
- Najpierw przygotować surówkę, która będzie na wierzchu sałatki. Skorzystałam z tego przepisu z naszego bloga: sałatka z czerwonej kapusty jak w restauracji. By ją zrobić należy polówkę czerwonej kapusty drobno poszatkować, najlepiej na mandolinie. Wrzucić poszatkowaną kapustę do miski i ugnieść rękoma, by nieco zmiękła. Do dużego kubka wlać wodę gazowaną, olej, ocet, cukier oraz sól, dokładnie wymieszać. Zalać zalewą poszatkowaną kapustę i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by się przegryzła. Co ok. 30-60 minut przemieszać kapustę, by równomiernie przeszła zalewą. Po około 2 godzinach posmakować kapustę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą, cukrem lub octem. Gdy kapusta już się ‘przegryzie” odsączyć ją z zalewy.
- Cebulę czerwoną obrać, pokroić w cienkie piórka; oprószyć łyżką cukry pudru, przemieszać i odstawić na 5 minut. Następnie dodać ocet i ponownie wymieszać. Odstawić na kolejne 5-10 minut, a po tym czasie odlać zalewę z cebuli.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać mięso mielone i smażyć na średnim płomieniu, aż mięso straci różowy kolor 9co jakiś czas przemieszać mięso). Dodać przyprawę do gyrosa i całość dokładnie wymieszać. Smażyć do czasu aż cała woda odparuje, a mięso stanie się sypkie. Odstawić do ostudzenia.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Czerwoną fasolę również odsączyć z zalewy i przelać na sitku.
- Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kosteczkę.
- Przygotować sos: do dużego kubka dodać majonez, jogurt, sok z cytryny, czosnek, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
- W przezroczystej misce ułożyć składniki warstwami: na dnie ostudzone mięso mielone, ketchup, cebulę odsączoną z zalewy, kukurydzę, połowę sosu majonezowego, fasolę, ogórki konserwowe, paprykę, pozostałą połowę sosu, a na wierzchu ułożyć odsączoną z zalewy czerwoną kapustę. Smacznego!
Polecam również tradycyjny przepis z kurczakiem gyros, który znajdziecie tutaj: sałatka Gyros – hit każdej imprezy!