Krokiety z bigosem – przepis, który zaskoczy Twoje kubki smakowe! To danie na pewno zrobi furorę na Twoim stole! Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu!
Krokiety z bigosem – Składniki:
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka (u mnie rozmiar M)
- 150 g mąki pszennej
- 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej)
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju do ciasta + opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na bigos:
- Możecie je wziąć dowolnie – z przepisu na bigos z kiszonej kapusty lub z przepisu tradycyjnego na bigos z kapusty zwykłej i kiszonej. Możecie także użyć bigosu z własnego przepisu.
- Do zrobienia krokietów wykorzystałam ok. 800 g bigosu.
Dodatkowo:
- jajka do panierowania (2-3 sztuki)
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia (ja smażę na głębokim tłuszczu – zużywam ok. 1 litra oleju w garnuszku, ale równie dobrze można podsmażać krokiety np. na patelni w mniejszej ilości oleju)
Przepis na krokiety z bigosem:
- Kilka dni wcześniej warto przygotować bigos, tak, by w dniu robienia krokietów już był przegryziony i odpowiedni w smaku.
- Kolejno usmażyć naleśniki. W tym celu wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do dużej miski i zmiksować ciasto naleśnikowe na gładką masę. Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Następnie na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przełożyć na duży talerz i przykryć naleśniki drugim talerzem, by się nie wysuszyły i pozostały idealnie miękkie (dzięki temu będą się łatwiej zawijały w krokiety). Z podanych wyżej składników wyszło mi 8 naleśników o średnicy 21 cm.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję bigosu, złożyć boki naleśnika do środka, a następnie całość dość ciasno zawinąć w rulon, by powstał krokiet.
- Przygotować 2 większe miseczki – w jednej roztrzepać jajka na jednolitą masę, a do drugiej wsypać bułkę tartą.
- Każdego zawiniętego krokieta najpierw dokładnie otoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
- W garnuszku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, najlepiej w takiej ilości, by krokiety były całe zanurzone. Smażyć do czasu aż panierka zarumieni się na złoto. Ja smażyłam w głębokim tłuszczu w garnuszku, po 2 krokiety na raz i wyciągałam je za pomocą łopatki z otworkami, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Po usmażeniu wyłożyć krokiety z bigosem na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Krokiety można odgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub na patelni, pod przykryciem. Podawać na ciepło. Smacznego!
Zobacz również moje inne świąteczne i sylwestrowe propozycje tutaj: farsz do uszek oraz przekąski na Sylwestra. Miłego gotowania!