Czekoladowa karpatka – równie pyszna jak tradycyjna!
Składniki
- Składniki na ciasto
- Mąka tortowa 200g
- Woda 1 szklanka
- Masło pół kostki (125g)
- Jajko 5 średnich jajek
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kakao 2 pełne łyżki
- Składniki na krem
- Mąka tortowa 4 łyżki z górką
- Mąka ziemniaczana 4 łyżki z górką
- Jajko 4 średnie jajka
- Mleko 750ml
- Masło pół kostki (125g)
- Cukier 150g w kryształkach
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Dodatkowo
- Cukier puder
- Czekolada mleczna tabliczka
Wykonanie:
- Masło wraz z wodą doprowadzić w garnku do wrzenia. Przesiać do garnka mąkę i kakao. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Ostudzić, dodać 5 jajek, proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Ciasto podzielić na 2 porcje. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Jedną porcję wylać na blaszkę, wygładzić i piec w temp. 200C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu studzić chwilę ciasto w zamkniętym piekarniku. Drugą porcję ciasta upiec tak samo jak pierwszą.
- 750 ml mleka wlać do garnka, dodać zwykły cukier, cukier waniliowy i masło, zagotować. Jajka zmiksować z mąką tortową i ziemniaczaną. Masę dodać do mleka i gotować aż masa zacznie gęstnieć, jednak należy uważać, by nie zrobiły się grudki.
- Gorący krem wylać na upieczony i ostudzony płat ciasta, posypać czekoladą startą na tarce, a następnie przykryć drugim płatem ciasta. Ostudzić, posypać ciasto cukrem pudrem i wstawić do lodówki do schłodzenia.
mmmm <3
Pychotka
suuuuuper :D
Mmm…sprawiasz, ze zaraz znowu pojde cos zjesc:-)
Wyglada pysznie…:-) moge prosic kawalek na sobote?:-)
to stary przepis , ale na sobotę właśnie skończyłam robić ciacho z kremem budyniowym i posmakiem tiramisu :)) więc wpadaj śmiało! :)
O Jezu, to coś dla mnie! :D
Bieze na
Jaka wielkość foremki? :)
24 cm ;-)
Jak ona wyglada pysznie jesuuuu mniam;-)
Kurcze, nie robiłam karpatki nigdy a tak lubię! A chyba da się zrobić!
jak ja dawno karpatki nie jadłam! ale mi smaku narobiłaś:)
zrobię mężowi, bo on ubóstwia karpatkę:D będzie zachwycony!
świetny pomysł na urozmaicenie ulubionego ciasta A. Z tej wersji bedzie jeszcze bardziej zadowolony:)
nie jadłam jeszcze takiej! :D
Super pomysł :) teraz fajnie się komponuje z białą masą :)
świetny pomysł:)
jej na sam widok idzie oszaleć :))
mmm zjadłabym :)
ale wyrośnięta!:)
Czekoladowa karpatka ? Fajne ! :)
o ja jaka wspaniala…ale bym taki kawałeczek przytuliła…;)