Tarta z truskawkami i mascarpone to dość szybkie i mało pracochłonne ciasto, które zadowoli podniebienie każdego! :) Podane składniki dotyczą formy na tartę o średnicy 25cm.
Tarta z truskawkami i mascarpone – Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- szczypta soli
- 90g cukru pudru
- 1 żółtko
Pozostałe składniki:
- 250g mascarpone
- 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 400-500g truskawek
Tarta z truskawkami i mascarpone – Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sitko, masło pokroić w kosteczkę, dodać żółtko, cukier, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto (można również wyrobić ciasto za pomocą malaksera). Wyrobione ciasto spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, strzepać nadmiar mąki. Włożyć formę do lodówki, by również się schłodziła.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 2-3 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć nim formę na tartę, dokładnie wylepiając boki. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Ponownie włożyć formę wraz z ciastem na 30 minut do lodówki.
- Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie obciążyć, np. fasolą lub kulkami ceramicznymi.
- Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200 st.C i podpiec ciasto przez ok. 15 minut, następnie usunąć obciążenie (u mnie w postaci fasoli) i piec ciasto jeszcze przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Ostudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru), następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo, po łyżce mascarpone, dalej miksując – do momentu połączenia się składników.
- Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód tarty. Wierzch ozdobić pokrojonymi w plasterki truskawkami. Smacznego!