Chińska patelnia z kurczakiem, czyli danie z woka z makaronem Chow Mein. Danie to można również wykonać na zwykłej patelni, lecz dania z woka charakteryzują się tym, że pozwalają nam zaoszczędzić czas, ponieważ wok szybko się nagrzewa i idealnie utrzymuje temperaturę.
Chińska patelnia z kurczakiem – Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 250g makaronu Chow Mein
- ok. 200g marchewki (2 średnie sztuki)
- 1 duża papryka czerwona (ok. 350g)
- ok. 450g pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
- 3 ząbki czosnku
- 15cm kawałek pora
- 25g kiełków brokuła
- olej sezamowy do smażenia
- sos sojowy do duszenia potrawy
- pieprz, sól do smaku
- odrobina szczypiorku do posypania
Składniki do marynaty do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Chińska patelnia z kurczakiem – Wykonanie:
- Przygotować marynatę z wyżej wymienionych składników. Kurczaka pokroić w kosteczkę, zalać marynatą i odstawić na ok. 20-30 minut (lub najlepiej na dłuższy czas w miarę możliwości). Następnie podsmażyć wraz z marynatą.
- Marchew obrać, potrzeć na tarce do warzyw na styl chiński (podłużne, cienkie paseczki) lub zetrzeć na zwykłej tarce.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki.
- Czosnek zmiażdżyć lekko nożem, posiekać drobno.
- Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półtalarki.
- Makaron przygotować wg opisu na opakowaniu ( u mnie wrzucić na wrzątek i pozostawić na 4 minuty, by zmięknął), następnie dokładnie odcedzić.
- Wok dobrze nagrzać, następnie podgrzać na nim olej sezamowy, wrzucić czosnek i por, podsmażyć. Kolejno dorzucić marchew i paprykę, następnie pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i kiełki brokuła, kurczaka wraz z sosem z marynaty. Jeśli lubicie warzywa lekko chrupiące, to należy danie dusić krótko, jeśli wolicie miękkie warzywa – duście dłużej. W czasie duszenia jeśli zostało Wam mało marynaty z kurczaka, możecie danie ‘podlewać’ sosem sojowym. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe danie wyłożyć na talerz, posypać odrobiną szczypiorku. Smacznego!
w którym momencie dorzucam makaron do WOKa?
pkt 7 można by doprecyzować, składniki wrzucam w odstepach czasu? jakich? czy wszystkie razem?
Jak por się już podsmaży, to wrzucić marchewkę i paprykę i smażyć do czasu aż lekko zmiękną, a wtedy dodać pomidorki i resztę składników ;)
Chyba,ze ktoś woli chrupiącą marchewkę i paprykę, to wtedy smażyć je krócej :)
Fantastyczny przepis który wysyłamy w świat. Ulubione danie wszystkich znajomych. Polecam serdecznie :)