Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z udziałem białych szparagów , boczku i bazylii. Może ‘urodą’ on nie grzeszy, ale smakuje wyśmienicie! Musicie wypróbować :))
Jeśli chcecie poczytać nieco więcej o szparagach, zapraszam do notki: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
Składniki
- Pierś kurczaka 2 pojedyncze piersi kurczaka
- Boczek parzony 1 opakowanie
- Białe szparagi 1 pęczek
- Olej
- Woda 100ml gorącej wody
- Śmietana kremówka 30% 250 ml
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Czerwona papryka słodka
- Świeża bazylia kilka listków
Wykonanie:
- Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Na wypukłej stronie każdej piersi zrobić średnio głębokie nacięcia. Posypać piersi solą i słodką papryką.
- Boczek pokroić w szersze paseczki. Listki bazylii podrzeć na mniejsze kawałki.
- Szparagi umyć. Odciąć zdrewniałe końcówki. Obrać z włókien. Więcej informacji o szparagach znajdziesz tutaj: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
- Szparagi pociąć na kilku centymetrowe kawałki. Zagotować wodę, wrzucić je do wrzątku i gotować ok. 8-10 minut aż będą miękkie. Ugotowane wrzucić do miski z lodem, następnie przelać na durszlak.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni, odstawić. Na tę samą patelnię wrzucić boczek i chwilkę podsmażyć. Nadmiar tłuszczu zlać (tak, by zostały 1-2 łyżeczki). Następnie wlać na patelnię 100 ml gorącej wody i śmietankę, dokładnie wymieszać.
- Włożyć na patelnię z powrotem piersi kurczaka i przygotowane szparagi, dusić pod przykryciem na niedużym ogniu przez ok. 5 min (aż sos zgęstnieje). Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, posypać bazylią. Smacznego!
źródło: Gazeta “Moje smaki życia”
Smaczny obiad :)
a ja mam takie pytanie – w którym momencie dodać ten podsmażony boczek?
“Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni, odstawić. Na tę samą patelnię wrzucić boczek i chwilkę podsmażyć. Nadmiar tłuszczu zlać (tak, by zostały 1-2 łyżeczki). Następnie wlać na patelnię 100 ml gorącej wody i śmietankę, dokładnie wymieszać.”
Boczek cały czas jest na tej patelni :) zlewasz tylko nadmiar tłuszczu i dodajesz kolejne składniki :)
Jakie pyszności!
pyszne cyce z wybornymi dodatkami:) mniammm
Pyszny zestaw
zjadłabym taki obiad:)
świetny sosik!:) on mnie najbardziej kusi z tego całego talerza:D