Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami
Dania z piersią z kurczaka Obiad

Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z udziałem białych szparagów , boczku i bazylii. Może ‘urodą’ on nie grzeszy, ale smakuje wyśmienicie! Musicie wypróbować :))

Jeśli chcecie poczytać nieco więcej o szparagach, zapraszam do notki: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?

Składniki

  • Pierś kurczaka 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • Boczek parzony 1 opakowanie
  • Białe szparagi 1 pęczek
  • Olej
  • Woda 100ml gorącej wody
  • Śmietana kremówka 30% 250 ml
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Czerwona papryka słodka
  • Świeża bazylia kilka listków

Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami

Wykonanie:

  1. Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Na wypukłej stronie każdej piersi zrobić średnio głębokie nacięcia. Posypać piersi solą i słodką papryką.
  2. Boczek pokroić w szersze paseczki. Listki bazylii podrzeć na mniejsze kawałki.
  3. Szparagi umyć. Odciąć zdrewniałe końcówki. Obrać z włókien. Więcej informacji o szparagach znajdziesz tutaj: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
  4. Szparagi pociąć na kilku centymetrowe kawałki. Zagotować wodę, wrzucić je do wrzątku i gotować ok. 8-10 minut aż będą miękkie. Ugotowane wrzucić do miski z lodem, następnie przelać na durszlak.

Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami

  1. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni, odstawić. Na tę samą patelnię wrzucić boczek i chwilkę podsmażyć. Nadmiar tłuszczu zlać (tak, by zostały 1-2 łyżeczki). Następnie wlać na patelnię 100 ml gorącej wody i śmietankę, dokładnie wymieszać.
  2. Włożyć na patelnię z powrotem piersi kurczaka i przygotowane szparagi, dusić pod przykryciem na niedużym ogniu przez ok. 5 min (aż sos zgęstnieje). Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, posypać bazylią. Smacznego!

Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami

źródło: Gazeta “Moje smaki życia”

Rate this post

8 thoughts on “Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami”

    1. “Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni, odstawić. Na tę samą patelnię wrzucić boczek i chwilkę podsmażyć. Nadmiar tłuszczu zlać (tak, by zostały 1-2 łyżeczki). Następnie wlać na patelnię 100 ml gorącej wody i śmietankę, dokładnie wymieszać.”

      Boczek cały czas jest na tej patelni :) zlewasz tylko nadmiar tłuszczu i dodajesz kolejne składniki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here