Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta to świetne danie dla fanów szpinaku, drobiu i słonego sera. Mimo,że mięso jest smażone, to i tak to danie można uznać za element zdrowego jedzenia :)
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą – Składniki:
- Pierś kurczaka 2 podwójne piersi
- Papryka czerwona słodka mielona do smaku
- Pieprz do smaku (do mięsa)
- Sól do smaku (do mięsa)
- Oliwa z oliwek
- Szpinak 400g, świeży lub mrożony
- Ser feta 250g
- Gęsta śmietana 18% 2 łyżki
- Czosnek 2-3 ząbki
- Sól do smaku (do farszu)
- Pieprz do smaku (do farszu)
- Jedną pierś przeznaczyć na jedną roladkę (polędwiczki można odciąć i wykorzystać je do innej potrawy np. do stripsów – zobacz przepis tutaj), by kawałki mięsa były duże i łatwo się je zawijało. Moje piersi z kurczaka niestety nie były za duże (a farszu uwielbiam dodawać sporo!), dlatego nie dało się ich idealnie zawinąć.
- Kurczaka cienko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Przygotować farsz ze szpinaku (link do przepisu)
- Na rozbite piersi nałożyć farsz szpinakowy, zawinąć mięso w roladkę (można zawiązać nitką, ale nie lubię potem tego rozwijać).
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć roladki kilka minut z dwóch stron, posypując z każdej strony jeszcze słodką papryką czerwoną i odrobiną pieprzu.
- Do takich roladek polecam kremowe ziemniaki (zobacz przepis) oraz sałatkę do obiadu z kapusty pekińskiej (zobacz przepis)
Mniam
Ja robilam ostatnio pierogi ze szpinakiem i feta sa zarobiste ;):):)
Uwielbiam wszystko co jest ze szpinakiem :D
jedno z najlepszych nadzień do roladek :)
super pomysł na obiad:)
Pyszny pomysł na obiad, ze szpinakiem jeszcze roladek nie robiłam.
widzę, że ostatnio króluje szpinak :)
Hehe, no można tak powiedzieć ;-) Mam takie ‘sezony’ , że cały tydzień mam ochoty na surówki, potem cały tydzień na domowe fast foody, teraz cały tydzień mam manie na szpinak ;D
Roladki drobiowe to idealna propozycja na mięsny obiad :) Tak właściwie to jeden z niewielu sposobów, którymi można mnie przekonać do zjedzenia mięsa.
Ależ smakowitości ;)