Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – propozycja na piątkowy obiad :) Zaś fani mięsnych dań mogą wzbogacić potrawę np. o mięsko z kurczaka :)
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – Składniki:
- 150g makaronu (u mnie spaghetti)
- 200g kurek
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula (ok. 70g)
- 1 ząbek czosnku
- 240g śmietany 18% gęstej (do zup i sosów)
- 5 dużych gałązek natki pietruszki (ok. pół standardowego pęczka)
- sól, pieprz do smaku
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
- Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
- Na dużej patelni lub w woku roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać gęstą śmietanę. Posypać częścią posiekanej natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić wcześniej ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i smażyć jeszcze z 3-4 minuty. Posypać danie resztą natki pietruszki. Smacznego!
Po więcej przepisów z kurkami zapraszam tutaj -> kurki – przepisy
Uwielbiam-pychotka. :)
Ale pyszności! :)
Ja mam zawsze dylemat, czy myć pod wodą kurki, czy tylko je na sucho oczyścić? Słyszałam, że można tylko mokrym ręcznikiem je przygotować do dalszej obróbki…
Tak jak każde grzybki, można tylko opłukać i potraktować szczoteczką ;) a każdy i tak czyści po swojemu ;)