Babeczki czekoladowo-bananowe – to pyszne, szybkie muffinki, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Robi się je w parę minut, bez użycia miksera, więc gorąco polecam ten przepis na babeczki czekoladowe z bananami, zwłaszcza tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pichcenie w kuchni, a mają ochotę na coś domowego, słodkiego. Przepis na te babeczki czekoladowe inspirowany jest przepisem autorstwa Nigelli Lawson.
Muffinki czekoladowo-bananowe Nigelli Lawson
Pyszne babeczki z bananami uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Są proste i szybkie w wykonaniu. Ich dużym plusem jest to, że do ich wykonania wystarczy jedynie miska i widelec – mikser jest tutaj całkowicie zbędny – a babeczki i tak wychodzą super miękki i puszyste. Czekoladowe babeczki z bananami to idealna słodka przekąska na imprezę dla dzieci, a także słodkie małe co niego dla dorosłych, np. do popołudniowej kawy. Z podanych niżej składników wyszło mi 14 sztuk babeczek o średnicy 6,5 cm.
Babeczki czekoladowo-bananowe – Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości – ok. 500 g (waga ze skórką)
- pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml
- 2 jajka (rozmiar L)
- 225 g mąki pszennej tortowa – ok. 1,5 szklanki
- 3 łyżki kakao (gorzkiego)
- 1 całkowicie płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 – 3/4 szklanki cukru zwykłego – ok. 80-160 g (w zależności jak słodkie są banany – im słodsze, tym mniej cukru dajemy)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g
*szklanka o pojemności 250 ml
Dodatkowo można użyć: polewy czekoladowej lub cukru pudru do oprószenia babeczek
Przepis na babeczki czekoladowo-bananowe:
- Piekarnik rozgrzać do 175 st. C.
- Przygotować foremki na babeczki i wyłożyć je papierowymi papilotkami.
- Banana obrać ze skórki, wrzucić do miseczki i rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą, gładką papkę. Dodać jajka oraz olej i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
- W miseczce wymieszać ze sobą najpierw suche składniki, czyli mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, cukier zwykły oraz kakao.
- Do miseczki z ‘suchymi’ składnikami dodać ‘mokre składniki’ (tj. rozgniecionego banana z jajkami i olejem) i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
- Papilotki wypełnić wyżej przygotowanym ciastem i piec je w 175 st. C przez ok. 18-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Czas pieczenia może być nieco dłuższy jeśli użyjecie foremek na muffinki o większej średnicy.
- Po upieczeniu wyciągnąć babeczki z piekarnika i studzić na kratce. Można je oblać polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub podawać bez niczego. Smacznego!
Polecam również przepis na: Babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi


Babeczki są przepychota, dzieciaki je uwielbiają. Mniam:)
Już któryś raz z kolei robię te babeczki! Są świetne! Szybkie i smaczne! Polecam!
Wyszły pyszne i absolutnie nie zakalecowate, jak to czasami się zdarza przy przepisach z Internetu. Łatwe do mieszania nawet widelcem. Polecam przepis na babeczki do robienia z dziećmi i dla dzieci (i dorosłych)
Dobry wieczór, ponawiam pytanie. Ile w przybliżeniu wychodzi babeczek z jednej porcji?
12 w formie silikonowej gdzie babeczki są spore. W tych papierowych foremkach wyjdzie więcej.
Ile babeczek wyjdzie z tego przepisu?
Witam :) Wszystko jest napisane w notce :)
Cytuję: “Z podanych niżej składników wyszło mi 14 sztuk babeczek o średnicy 6,5 cm.”
Pozdrawiam ;)
Fajna mieszanka, akurat pod mój smak:)
proste i takie pyszne :)