babeczki czekoladowo bananowe

Babeczki czekoladowo-bananowe


Babeczki czekoladowo-bananowe – to pyszne, szybkie muffinki, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Robi się je w parę minut, bez użycia miksera, więc gorąco polecam ten przepis na babeczki czekoladowe z bananami, zwłaszcza tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pichcenie w kuchni, a mają ochotę na coś domowego, słodkiego. Przepis na te babeczki czekoladowe inspirowany jest przepisem autorstwa Nigelli Lawson.

Muffinki czekoladowo-bananowe Nigelli Lawson

Pyszne babeczki z bananami uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Są proste i szybkie w wykonaniu. Ich dużym plusem jest to, że do ich wykonania wystarczy jedynie miska i widelec – mikser jest tutaj całkowicie zbędny – a babeczki i tak wychodzą super miękki i puszyste. Czekoladowe babeczki z bananami to idealna słodka przekąska na imprezę dla dzieci, a także słodkie małe co niego dla dorosłych, np. do popołudniowej kawy. Z podanych niżej składników wyszło mi 14 sztuk babeczek o średnicy 6,5 cm.

Babeczki czekoladowo-bananowe – Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości – ok. 500 g (waga ze skórką)
  • pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 225 g mąki pszennej tortowa – ok. 1,5 szklanki
  • 3 łyżki kakao (gorzkiego)
  • 1 całkowicie płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 – 3/4 szklanki cukru zwykłego – ok. 80-160 g (w zależności jak słodkie są banany – im słodsze, tym mniej cukru dajemy)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g

*szklanka o pojemności 250 ml

Dodatkowo można użyć: polewy czekoladowej lub cukru pudru do oprószenia babeczek

babeczki Nigella Lawsonbabeczki przepis

Przepis na babeczki czekoladowo-bananowe:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C.
  2. Przygotować foremki na babeczki i wyłożyć je papierowymi papilotkami.
  3. Banana obrać ze skórki, wrzucić do miseczki i rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą, gładką papkę. Dodać jajka oraz olej i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
  4. W miseczce wymieszać ze sobą najpierw suche składniki, czyli mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, cukier zwykły oraz kakao.
  5. Do miseczki z ‘suchymi’ składnikami dodać ‘mokre składniki’ (tj. rozgniecionego banana z jajkami i olejem) i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  6. Papilotki wypełnić wyżej przygotowanym ciastem i piec je w 175 st. C przez ok. 18-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Czas pieczenia może być nieco dłuższy jeśli użyjecie foremek na muffinki o większej średnicy.
  7. Po upieczeniu wyciągnąć babeczki z piekarnika i studzić na kratce. Można je oblać polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub podawać bez niczego. Smacznego!

Polecam również przepis na: Babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi


babeczki czekoladowe puszyste babeczki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.