babeczki jogurtowe

Babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi


Babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi – to proste i szybkie w wykonaniu muffinki z jabłkami, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Jeśli zmniejszycie ilość cukru do wykonania tego wypieku, to będą one również super słodką przekąską dla najmłodszych. Takie babeczki z płatkami owsianymi i jabłkami przygotowujemy dość często, gdy mamy ochotę na małe słodkie co nieco.


proste babeczki owsiane z jabłkami


szybkie babeczki z jabłkami

Babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi – Składniki na 6 standardowych muffinów:

  • 1 jajko rozmiar M
  • szczypta soli
  • 75 g drobnego cukru do wypieków – czyli 5 czubatych łyżek, ale można dać mniej wedle uznania (ewentualnie cukier drobny do wypieków można zastąpić zwykłym cukrem w kryształkach)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 75 g jogurtu naturalnego gęstego (2 niezbyt czubate łyżki)
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 120 g mąki pszennej tortowej (3/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko – ok. 260 g
  • 20 g płatków owsianych do ciasta plus trochę do posypania

* szklanka o pojemności 250 ml
muffiny z jabłkami
proste babeczki z jabłkami muffiny owsiane babeczki z jabłkami babeczki z jabłkami i płatkami owsianymi przepis

Przepis na babeczki jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi:

  1. Jajko wbić do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy oraz drobny cukier do wypieków. Wymieszać całość za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wlać olej oraz jogurt naturalny i ponownie wymieszać.
  2. Mąkę pszenna tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodać do masy jajecznej i ponownie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, tylko do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać płatki owsiane i krótko przemieszać.
  3. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie je wmieszać.
  4. Przygotować formę na muffiny. W każde zagłębienie włożyć papierową papilotkę. Kolejno każdą z nich wypełnić masą na babeczki. Wierzch każdej muffinki (babeczki) oprószyć płatkami owsianymi.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C z funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Na środkowym poziomie piekarnika ułożyć blaszkę z muffinkami i piec całość przez ok. 20-23 minuty, do czasu aż babeczki wyrosną i zarumienią się na wierzchu.
  6. Po upieczeniu wystudzić babeczki na kratce. Z podanych wyżej składników wyszło mi 8 babeczek o średnicy foremki 6,5 cm. Smacznego!

Polecam również wypróbować przepis na: Babeczki z budyniem.


puszyste babeczki z owocami
babeczki jogurtowe


puszyste babeczki jogurtowe z jabłkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.