Babeczki z jagodami
Babeczki Słodkości Wypieki

Babeczki z jagodami

Muffiny z jagodami można dodatkowo wzbogacić kremem.

Składniki

  • Jagody 4-5 garści
  • Masło 120g
  • Cukier pół szklanki
  • Jajko 1 jajko
  • Jogurt grecki 4 czubate łyżki
  • Mąka tortowa 250g
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki
  • Olejek waniliowy 1 łyżeczka

Babeczki z jagodami

Wykonanie:

  1. Jagody umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Do miski wrzucić masło, dodać cukier, ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać jajko, maślankę, miksować chwilę na niskich obrotach (do połączenia składników).
  3. Mąkę tortową przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać.
  4. Przesypać stopniowo zawartość miski z mąką do miski z ‘wilgotnymi’ składnikami. Dodać olejek waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki.
  5. Foremki wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, kilka jagód, następnie kolejną łyżkę ciasta i posypać resztą jagód.
  6. Wstawić babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka.

Babeczki z jagodami

Rate this post

3 thoughts on “Babeczki z jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.