Muffiny z jagodami można dodatkowo wzbogacić kremem.
Składniki
- Jagody 4-5 garści
- Masło 120g
- Cukier pół szklanki
- Jajko 1 jajko
- Jogurt grecki 4 czubate łyżki
- Mąka tortowa 250g
- Proszek do pieczenia pół łyżeczki
- Soda oczyszczona pół łyżeczki
- Olejek waniliowy 1 łyżeczka
Wykonanie:
- Jagody umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Do miski wrzucić masło, dodać cukier, ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać jajko, maślankę, miksować chwilę na niskich obrotach (do połączenia składników).
- Mąkę tortową przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać.
- Przesypać stopniowo zawartość miski z mąką do miski z ‘wilgotnymi’ składnikami. Dodać olejek waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki.
- Foremki wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, kilka jagód, następnie kolejną łyżkę ciasta i posypać resztą jagód.
- Wstawić babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka.
uwielbiam babeczki
pyszności:)
wyglądają pysznie, zabrałabym je na piknik:)