Babeczki z rabarbarem

Babeczki z rabarbarem


Jeśli macie jeszcze rabarbar (być może świeży, bądź mrożony), to polecam skusić się na maślankowe babeczki z rabarbarem :)

Składniki

  • Mąka pszenna tortowa 350g
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
  • Jajko 2 jajka
  • Cukier niepełna szklanka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Maślanka 150ml
  • Olej 50ml
  • Rabarbar

Babeczki z rabarbarem

Wykonanie:

  1. Do miski przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce jajka ubić z cukrami aż powstanie lśniąca masa. Wlać do niej maślankę i olej, wymieszać łyżką. Następnie stopniowo dodawać mąkę (można znów ją przesiać) i delikatnie mieszać łyżką lub szpatułką, by nie powstały grudki.
  3. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem.
  4. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem. Na każdą babeczkę powrzucać kilka kawałków rabarbaru, posypać cukrem w kryształkach.
  5. Piec ok. 20-25 minut w 200C. Pozostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku, by babeczki “odpoczęły”.
  6. Babeczki idealnie smakują maczane w maślance.

Babeczki z rabarbarem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Babeczki z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.