babka cytrynowa

Babka cytrynowa


Babka cytrynowa – mocno cytrynowa i wilgotna babka wielkanocna, chociaż równie dobrze można ją zrobić w każdy inny dzień w roku. Do popołudniowej kawki pasuje idealnie! Taką babkę cytrynową można podawać oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę cytrynową.

Babka cytrynowa

Jeśli chodzi o Wielkanoc, to w moim rodzinnym domu głównie pojawiała się babka wielkanocna. Mazurków praktycznie nie robiliśmy, bądź pojawiały się rzadko, co któreś święta. Obowiązkowo pojawiała się babka piaskowa oraz babka cytrynowa wilgotna – taka robiona na oleju lub na maśle, jak w tym przepisie poniżej.

babka cytrynowa przepis

Babka cytrynowa – Składniki na ciasto:

  • ok. 200 g cukru drobnego do wypieków (niepełna szklanka) – można dać mniej, jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • ok. 320 g mąki pszennej tortowej (2 pełne szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny i skórka starta z tej cytryny (cytryna ważyła ok. 180 g) – z cytryny uzyskałam 70 ml soku
  • 1 łyżeczka olejku (aromatu) cytrynowego (5 ml)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania lub lukier do polania babki

foremka silikonowa na babke skórka cytrynowa

ciasta na wielkanoc

babka cytrynowa wilgotna

Przepis na babkę cytrynową:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Poza tym ważne jest, by składniki mieszać tylko do ich połączenia się ze sobą, nie dłużej, bo wtedy ciasto robi się mniej puszyste, bardziej ciężkie i jest ryzyko powstania zakalca.
  2. Masło oraz jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki.
  3. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Następnie na małej tarce zetrzeć skórkę z cytryny, a następnie wycisnąć sok z cytryny. Z jednej dużej cytryny, ważącej ok. 180 gramów wycisnęłam ok. 70 ml soku z cytryny. Podczas ścierania skórki uważać, by nie zetrzeć białego albedo – jest ono gorzkie i dodanie go do ciasta również może spowodować, że babka wyjdzie nieco gorzkawa.
  4. Miękki masło wrzucić do miski, dodać cukier zwykły i wanilinowy. Utrzeć za pomocą miksera na jasną, puszystą masę (nie miksować zbyt długo, by nie zważyć masła). Następnie dalej miksując, dodawać po jednym jajku i miksować na średnich obrotach do czasu aż zostanie wchłonięte przez masę – dopiero wtedy dodać kolejne jajko, zmiksować. Postąpić tak samo z resztą jajek.
  5. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, tylko do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz aromat cytrynowy i również delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  6. Ciasto przelać do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm. Jeśli użyjecie silikonowej formy, to nie ma konieczności jej wysmarowania. Jeśli zaś będzie to metalowa blaszka, to należy najpierw wysmarować ją masłem oraz delikatnie oprószyć bułką tartą.
  7. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

Jeśli szukasz więcej inspiracji na Wielkanoc, to koniecznie zajrzyj tutaj: Wielkanoc przepisy

ciasta przepisy

babka na wielkanoc

babka wielkanocna cytrynowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Babka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.