Babka majonezowa – pyszna, puszysta i wilgotna babka, która przyprawia o zdziwienie nie jedną osobę – jak to majonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :)
Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy.
Babka majonezowa – Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 105g)
- pół szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 80g)
- 3/4 szklanki cukru (ok. 170g)
- ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd.
- 4 czubate łyżki majonezu (ok. 160g) – najlepiej słodki majonez typu Winiary, Hellmann’s
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy babki
- cukier puder do oprószenia babki
Babka majonezowa – Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Obie mąki (pszenną tortową i ziemniaczaną) przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko.
- Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce majonezu, miksując tylko do czasu aż składniki się połączą, następnie dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i również zmiksować tylko do czasu połączenia się składników.
- Formę na babkę z kominkiem wysmarować dokładnie masłem. Wlać ciasto.
- Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180st. C (grzałka góra- dół) przez ok. 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby ostygła. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Po całkowitym ostudzeniu oprószyć babkę cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową. Smacznego!
Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy.
Jak dla mnie the best. Wspaniala babka,puszysta i wilgotna, następnym razem dodam czekoladowe chipsy
Hej, a jaka blaszka zamiast babkowej? W keksowce bedzie ok?
Tak, można w keksówce.
Jest pyszna! I zawsze wychodzi
Upieklam , wyszla puszysta I lekka
Bardzo smaczna
Zawsze super wychodzi a na drugi dzień jest jeszcze lepsza
Koniecznie muszę upiec może zrobię próbę w sobotę
wygląda smakowicie :) ale baaaardzo proszę o przepis na taką zwykła babkę.Pozdrawiam serdecznie
Jest. Przepyszna i zadziwiajaco prosta puszysta ropuszcza sie w ustach piekie co tydzien i zawsze mam jedna w zamrazarce
Jest super, od wielu lat ja piekę.
Ooo pierwsze słyszę majonez ??? Hmmm….
Musze spróbować
Piekłam już nie raz jest super ,tylko później zamiast mikser trzeba mieszać łyżką a ciasto jest puszyste
Można łyżką albo mikserem, ale na najniższym poziomie 1/8 ;) i tylko do czasu połączenia składników :)