babka piaskowa
Babki i keksy Słodkości Wielkanoc przepisy Wypieki

Babka piaskowa

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina | Porcje : Forma o wymiarach 11 x 30 cm

Babka piaskowa – idealna na babka na Wielkanoc. Jeśli chcecie, by babka była jeszcze bardziej piaskowa, sucha i sypka, to wystarczy część mąki pszennej zastąpić większą ilością mąki ziemniaczanej. Naszej rodzince najbardziej odpowiadają proporcję pół na pół, bo nie lubimy zbyt suchych wypieków.

Babka piaskowa przepis

Nie każdy przepada za babką piaskową, bo jej cechą charakterystyczną jest to, że jest dość sucha. Jednak w towarzystwie kawy czy herbaty prezentuje się już smakowicie. My osobiście wolimy wilgotne wypieki, jak np. babka majonezowa, ale czasami pokuszę się także o zrobienie babki piaskowej, tym bardziej, że jej wykonanie jest ekspresowe.

Babka piaskowa – Składniki:

  • 4 jajka rozmiar M
  • 200 g masła
  • 150 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia babki lub lukier

babka piaskowa przepis

Przepis na babkę piaskową:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, na wysokich obrotach miksera, na jasną puszystą masę.
  3. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
  4. Białka jajek oddzielić od żółtek.
  5. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, do czasu połączenia się składników. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
  6. Dodać obie mąki wraz z proszkiem i zmiksować do połączenia się składników.
  7. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać pianę do masy babkowej, za pomocą łyżki lub szpatułki, tylko do czasu połączenia się składników.
  8. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy (moja miała 11 cm x 30 cm, ale jeśli chcecie żeby Wasza babka wyszła wyższą, to polecam użyć np. foremki o wymiarach 10 x 25 cm). Wstawić babkę do piekarnika. Piec około 60 minut w temp. 160C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), do czasu tzw. suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu babkę ostudzić,  a następnie oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Smacznego!

Babka piaskowa – co warto wiedzieć?

Jak zrobić idealną babkę piaskową? Trzeba trzymać się pewnych reguł:

  • składniki zawsze muszą być w temperaturze pokojowej;
  • im więcej skrobi tym babka bardziej ‚piaskowa’;
  • babkę piaskową należy piec w temperaturze nie wyższej niż 160ºC.

przepis na babke piaskowa

 

5 / 5 ( 1 głosów )

1 thought on “Babka piaskowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.