bagietka przepis

Bagietki pszenne


Bagietki pszenne domowej roboty są o niebo lepsze niż te ze sklepu! Bez zbędnych spulchniaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz, to przepis na bagietki, które koniecznie musisz wypróbować! Gorąco polecam :)

Bagietka

Ostatnio marzyło mi się domowe pieczywo, którego ostatnimi czasy długo nie robiłam. Sama nie wiem czemu, bo wbrew pozorom domowe pieczywo nie jest aż tak mocno pracochłonne. No, ale! Przechodząc do konkretów – pomyślałam sobie o tej uwielbianej przez nas chrupiącej skórce i padło na to, że zrobię pyszne i chrupiące bagietki na drożdżach. No, a potem z nich pyszną przekąskę, a mianowicie bruschettę z pesto z rukoli (czyli takie grzanki).

Bagietka przepis

Sam przepis na domowe bagietki pszenne jest dziecinnie prosty. Wystarczy tylko 5 prostych składników, by stworzyć pyszne francuskie bagietki. Bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Prosto, domowo i pysznie – czyli tak jak lubimy najbardziej :)

Wystarczy, że zaopatrzycie się w mąkę pszenną, świeże drożdże (ewentualnie suszone), odrobinę cukru, soli i wody. A jeśli te składniki macie w domu, to nie czekajcie dłużej, tylko koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis na najlepsze chrupiące bagietki francuskie! Z masełkiem bądź zapiekane z pesto i mozzarellą smakują tak genialnie, że ciężko im się oprzeć :)

Na koniec tego przydługiego wstępu jeszcze tylko dodam, że z tego przepisu spokojnie możecie stworzyć bagietki czosnkowe :) Wystarczy tylko dodatkowo zrobić masełko czosnkowe i po upieczeniu tych bagietek, ponacinać je po skosie, a następnie nacięte miejsca posmarować masłem czosnkowym i wrzucić zapiekanki jeszcze na parę minut do piekarnika, by masło wsiąkło w pieczywo.

bagietki

Bagietki pszenne – Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (u mnie typ 450, może być też typ 500 lub 650)
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 300 ml wody

Co będzie potrzebne dodatkowo?

  • papier do pieczenia
  • przyda się również specjalna forma z rynienkami do pieczenia bagietek, ale w tekście opisałam też inny sposób, by poradzić sobie bez tej formy do pieczenia
  • kilka suchych ściereczek bawełnianych
  • naczynie żaroodporne + 6 dużych kostek lodu

domowe pieczywo

Przepis na bagietki pszenne:

Jak zrobić rozczyn do bagietek pszennych na drożdżach?

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc świeże drożdże należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki. Wodę zaś należy podgrzać w garnuszku lub w czajniku, ale tylko na tyle, by woda była lekko ciepła, a nie gorąca. Powinna mieć maksymalnie 40 st. C. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że drożdże będą nieaktywne.
  2. Na początek polecam odmierzyć wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, co potem ułatwia dalszą pracę. Tak więc należy przygotować 500 gramów mąki pszennej, 10 g drożdży świeżych, 1 łyżeczkę cukru, 2 płaskie łyżeczki soli oraz 300 ml wody.
  3. Kolejno można rozpocząć przygotowywanie rozczynu. Pamiętajcie, że wszystkie składniki na rozczyn z droższy zabierane są z powyższych składników. Nie są to składniki dodatkowe! To jest bardzo ważne, by potem nie było problemu, że ciasto wyjdzie zbyt rzadkie :) Tak więc mam nadzieję, że uważnie przeczytaliście ten punkt. Wracając jednak do robienia samego rozczynu należy do średniej miski wrzucić 10 gramów drożdży pokruszonych na mniejsze kawałki, 1 łyżeczkę cukru, 6 łyżek mąki pszennej (zabieramy te 6 łyżek z tych odmierzonych 500 gramów mąki) oraz około 150 ml letniej wody (jest to ok. 3/5 szklanki o pojemności 250 ml). Pamiętajcie jednak, by woda nie była za gorące, najlepiej taka około 35 st. C. Następnie całą zawartość miski należy dokładnie wymieszać, by powstał jednolity płyn bez grudek. Przykryć miskę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 20 minut, by drożdże wyrosły (powinny się nieco spienić i zwiększyć swoją objętość). Jeśli chcecie to możecie użyć drożdży suchych. Wtedy wystarczy je po prostu wymieszać z mąką pszenną, bez konieczności robienia rozczynu.

Jak zrobić bagietki pszenne na drożdżach?

  1. Kiedy rozczyn już odpowiednio urośnie, należy przygotować dość dużą miskę (ja wykorzystuję misę miksera). Wsypać do niej pozostałą mąkę pszenną, wlać rozczyn, resztę wody (150 ml) oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, a gdy składniki już z grubsza się połączą, to rozpocząć wyrabianie ciasta drożdżowego. Ja w tym celu używam miksera i haków do wyrabiania ciasta. Miksuję wtedy ciasto przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Oczywiście, jeśli chcecie, to możecie ciasto drożdżowe wyrabiać ręcznie, ale wtedy zajmie Wam to więcej czasu i bardziej się zmęczycie. Ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane ręcznie przez minimum 10 minut. Warto delikatnie oprószyć ręce mąką, bo ciasto jest nieco klejące. Gdy ciasto na bagietki będzie już wyrobione, to do miskę należy oprószyć mąką i umieścić w niej ciasto drożdżowe. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić na około 60 minut, by ciasto drożdżowe wyrosło i podwoiło swoją objętość (czasami ten czas należy wydłużyć do 90 minut – wszystko zależy od tego, jakie warunki panują dookoła, głównie jak ciepło jest w otoczeniu).
  2. Gdy ciasto drożdżowe już podwoić swoją objętość, to należy przełożyć je delikatnie na blat oprószony mąką. Podzielić ciasto na 3 w miarę równe części i z każdej z nich uformować kulę. Następnie każdą z tych kul uformować (rozrolować) ręcznie na podłużną bagietkę o długości ok 30-40 cm. Można je dodatkowo kilka razy delikatnie skręcić, by uzyskać bardziej chropowatą i chrupiącą skórkę. Dodatkowo każdą bagietkę można naciąć skośnie ostrym nożem (ja czasami zapominam i też jest ok).
  3. Tak przygotowane bagietki ułożyć na specjalnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jak taka blaszka wygląda możecie zobaczyć na zdjęciach powyżej. Jeśli nie macie takiej blaszki, to spokojnie możecie stworzyć na szybko takie rynienki z papieru do pieczenia i w nich umieścić bagietki, by trzymały swoją formę.
  4. Bagietki wyłożone w formie do pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 25-30 minut, by nieco podrosły.
  5. W międzyczasie rozpocząć już nagrzewanie piekarnika z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) do temperatury 250 st. C.
  6. Po upływie tych 25-30 minut na dno piekarnika wyłożyć naczynie żaroodporne, a na nich umieścić kilka kostek lodu (parująca woda nada bagietkom dodatkowej chrupkości). Następnie na środkowym poziomie piekarnika umieścić formę do pieczenia z bagietkami. Piec bagietki francuskie przez ok. 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 200 st. C i piec pieczywo dalej przez kolejne około 10 minut (do czasu aż bagietki się zarumienią). Prawidłowo upieczone bagietki powinny po wyjęciu z piekarnika i po postukaniu ich od spodu wydawać lekko głuchy odgłos.
  7. Upieczone bagietki pozostawić na kratce do ostudzenia. Z podanych składników wyszły mi 3 bagietki o długości ok. 30-35 cm. Można je wykorzystać do zrobienia zapiekanek, bruschetty lub innych grzanek. Smacznego!

Super pomysłem na wykorzystanie tych bagietek jest przepis, który znajdziecie tutaj: grzanki z pesto z rukoli i mozzarellą.


bagietki pszenne przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Bagietki pszenne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.