bananowa chmurka
Wypieki

Bananowa chmurka

Kuchnia : Polska | Porcje : Blacha o wymiarach 22x33 cm

Macie ochotę na słodkie ciasto do kawy? Jeśli tak, to gorąco polecam ciasto Bananowa Chmurka. Pyszny kruchy spód, galaretka z bananami i ananasem, a do tego krem i czekoladowa beza – prawda, że brzmi obłędnie pysznie? :)

ciasto bananowa chmurka

Bananowa chmurka – Składniki:

Składniki na spód z kruchego ciasta:

  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 1 bardzo czubata łyżka cukru pudru (ok. 30 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka, niewypełniona po brzegi)
  • 100 g masła (pół kostki)

Składniki na galaretkę z bananami i ananasem:

  • 6 dużych bananów – ok. 1,1 kg (waga ze skórką)
  • 1 puszka ananasów (340 g owoców)
  • 3 cytrynowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 4 szklanki wrzącej wody (ok. 1 litr wody)

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 średnio czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 50ml gorącej wody

Składniki na bezę z czekoladą:

  • 3 białka z jajek rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 60 g gorzkiej czekolady (u mnie deserowa o zawartości kakao 70%)
bananowa chmurka z bezą

Przepis na Ciasto Bananowa Chmurka:

  1. Beza czekoladowa: Można ją przygotować dzień wcześniej, by dokładnie się wysuszyła. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia (ale musi pozostać płynna). Białka jajek (powinny być one w temperaturze pokojowej) ubić wraz ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru drobnego do wypieków, miksując do czasu uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec dodać płynną, ostudzoną czekoladę i przemieszać tylko 2 razy w masie. Na papierze do pieczenie odrysować formę o wymiarach 23x33cm, a w jej zakresie rozsmarować pianę z białek, wyrównać. Piec bezę w temperaturze 140 st. C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc).
  2. Kruchy spód: Schłodzone masło pokroić w kosteczkę, wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite ciasto (nie wyrabiać zbyt długo). Schować ciasto do woreczka i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 23x33cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Kolejno spód ciasta wylepić kruchym ciastem, wyciągniętym wcześniej z lodówki. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Kolejno ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia się). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  3. Warstwa galaretkowa z ananasem i bananami: Ananasy odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Banany obrać ze skórek, a następnie pokroić wzdłuż na połówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Banany poukładać na kruchym spodzie, a w przestrzenie pomiędzy nimi poukładać kawałki ananasa. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód z owocami, wyrównać, schłodzić w lodówce.
  4. Przygotować krem: Śmietankę kremówkę i serek mascarpone dokładnie schłodzić w lodówce. Śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone oraz cukier i ubijać całość na najwyższych obrotach tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej, by nie przebić masy). W 50ml wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, ostudzić (żelatyna powinna być ostudzona, ale wciąż płynna). Następnie dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać.
  5. Złożyć ciasto: Na kruchym cieście wraz ze stężałą galaretką z owocami wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc, by krem dokładnie stężał, a bez nieco wsiąknęła krem i łatwiej się kroiła. Smacznego!
bananowa chmurka przepis
ciasto z bezą czekoladową
4.9 / 5 ( 9 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.