Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia.
Przepis na tradycyjną krówkę znajdziecie tutaj: Krówka bez pieczenia
Bananowa krówka bez pieczenia – Składniki:
- ok. 210g herbatników (u mnie Mini betini – 15 paczuszek po 14g każda)
- 1 kostka masła (200g)
- szczypta soli
- 3-4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka)
- 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 560g)
- ok. 45g migdałów w płatkach
- 2-3 banany
- sok z cytryny (ok. 1 cm plasterek) do skropienia bananów (by nie ciemniały)
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50ml wrzątku
Bananowa krówka bez pieczenia – Wykonanie:
- W 100ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe 400ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta (od tego punktu baaaardzo zależy późniejsza gęstość kremu budyniowego – łyżka, że tak powiem, powinna stać sztywno w budyniu po ostudzeniu). Ostudzić, najlepiej przykrywając garnek folią spożywczą, by na powierzchni budyniu nie zrobił się “kożuch”.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę (nie miksować zbyt długo – tylko do czasu uzyskania puszystości masła, ponieważ dłuższe miksowanie może sprawić, że masa się zwarzy). Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, miksując do czasu połączenia się składników (nie należy miksować zbyt długo, zwłaszcza w upalne dni, bo istnieje ryzyko, że masa się rozwarstwi).
- Blaszkę o wymiarach 22cm x 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej (lub połową ugotowanego mleka skondensowanego*), nałożyć kolejną warstwę herbatników.
- Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
- Kolejno na cieście wyłożyć cienka warstwę masy budyniowej, poukładać plasterki bananów obok siebie, rozsmarować pozostałą część masy budyniowej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostała masę kajmakową i zmiksować do czasu połączenia się składników.
- W 50ml wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, ostudzić (żelatyna powinna być ostudzona, ale wciąż płynna). Następnie dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany wraz z kajmakiem (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać.
- Na koniec wysmarować wierzch ciasta masą kajmakowo-śmietankową i posypać płatkami migdałów.
- Bananową krówkę bez pieczenia należy chłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej zostawić je na całą noc), by herbatniki nieco zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Smacznego!
*Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować je przez ok. 2 godziny, a następnie ostudzić przed otwarciem, ponieważ w innym przypadku masa pod ciśnieniem może nam zabrudzić całą kuchnię ;)
Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia
Bardzo fajny i pomysłowy przepis na to bananowe ciasto
Ciasto pyszne Ja akurat przełożyła 2 warstwy bananów i też było prze pyszne super stronka z przepisami.
Robiłam na święta te ciasto, jest bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu. Także polecam !!
Pysznie wyglada upieke w przyszly weckend
Tego się nie piecze….
Pewnie pyszna
Ciasto jest super robiłam
Jak fajnie wyglada chyba upieke
Tego się nie piecze….
muszę wypróbować
Pyszne
Wygląda pięknie
Trzeba będzie zrobić,wydaje się łatwe i wygląda smakowicie.
polecam