banany w cieście smażone przepis

Banany w cieście smażone


Banany w cieście smażone – to szybka i prosta słodka przekąska uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Banany w cieście smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na smażone banany!

Banany w cieście smażone – Składniki:

Składniki na banany smażone w cieście:

  • 4 małe banany (waga ze skórką – ok. 600 g; waga bez skórki – 360 g)
  • ok. 120 g mąki pszennej tortowej (3/4 szklanki)
  • ok. 125 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wódki (lub spirytusu bądź octu spirytusowego 10%)
  • 1 łyżka soku z cytryny (do skropienia bananów by nie ciemniały)

Dodatkowe składniki:

  • cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa
  • olej rzepakowy do smażenia

* szklanka o pojemności 250 ml
banany w cieście


banany przepis

banany w cieście naleśnikowym

smażone banany

Przepis na banany smażone w cieście:

  1. Banany obrać ze skórki, a następnie pokroić na ok. 1,5 – 2 cm kawałki. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
  2. Jajko wrzucić do miski, dodać szczyptę soli i roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wlać mleko, dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia oraz łyżeczkę wódki (lub spirytusu bądź octu, by banany w cieście chłonęły mniej tłuszczu – alkohol podczas smażenia wyparuje, więc takie smażone banany spokojnie mogą zajadać dzieci oraz kobiety w ciąży).
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wódkę lub ocet (alkohol w czasie smażenia wyparuje, a ciasto nie będzie tak chłonęło tłuszczu) i wymieszać rózgą na gładkie, gęste ciasto (jeżeli ciasto wyjdzie za rzadkie można dosypać trochę mąki).
  4. W garnku rozgrzać dość sporą ilość oleju rzepakowego (w takiej ilości, by banany w cieście swobodnie pływały i smażyły się w głębokim tłuszczu). Najlepiej smażyć banany w cieście partiami, by nie sklejały się ze sobą. Smażyć przez kilka minut na małym ogniu do czasu aż się zarumienią. Po usmażeniu wyławiać bananowe przekąski za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać je na talerz wyłoży papierowymi ręcznikami kuchennymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  5. Na koniec oprószyć banany w cieście cukrem pudrem lub oblać czekoladą. Smacznego!

Polecam również wypróbować przepis na: racuchy z bananami na maślance bez drożdży.


banany smażone w cieście

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Banany w cieście smażone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.