Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – to połączenie bananów i toffee, stąd też nazwa tego ciasta :) Jest ono bardzo popularne na Wyspach. Idealnie przypadnie do gustu osobom uwielbiającym słodkie i szybkie w wykonananiu desery :) Podane składniki dotyczą blaszki o średnicy 20-21cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy
Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Składniki:
Składniki na spód:
- 300g ciastek owsianych (u mnie Bonitki z Biedronki)
- 100g masła (wcześniej wyciągniętego z lodówki, miękkiego)
Składniki na wierzch ciasta:
- ok. 350 g gotowej masy kajmakowej
- 2 duże banany
- sok z cytryny do delikatnego skropienia bananów
- 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej ubija się UHT)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny (używałam żelatyny Gellwe, którą rozpuszcza się w ciepłej wodzie, jeśli używacie innej – przeczytajcie na opakowaniu, czy namoczyć ją w ciepłej, czy zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej) – zamiast żelatyny i wody można użyć 1 śmietan-fix
- 2 łyżeczki cukru pudru przesianego przez sitko
- 20-30 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej – wedle uznania) wcześniej schłodzonej i startej na tarce – do posypania wierzchu ciasta
Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Wykonanie:
- Ciasteczka pokruszyć za pomocą tłuczka lub w blenderze (do konsystencji mokrego piasku), połączyć z miękkim masłem i wyrobić jednolitą masę. Blaszkę (najlepiej małą formę do tarty o średnicy 20-21cm) wyłożyć folią spożywczą, a następnie na niej wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie wyrównać do dna i brzegów (jeśli ciasto nieco się lepi do rąk i ciężko formuje, to można je na chwilę schować do lodówki, a następnie wziąć się na wykładanie dna ciasta). Następnie schować blaszkę z ciasteczkowym spodem na ok. 30-40 minut, aż spód odpowiednio stwardnieje.
- Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć masę kajmakową.
- Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wyłożyć je na masie kajmakowej.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (UWAGA! Przeczytaj tekst a propos żelatyny przy składnikach), odstawić do całkowitego ostudzenia – o ile używacie żelatyny do rozpuszczania w gorącej wodzie. W innym przypadku żelatynę należy zalać zimną wodą, poczekać ok. 15 minut aż napęcznieje, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, a kolejno ostudzić do temperatury pokojowej. Trzecia opcja to użycie śmietan-fix’u zamiast żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubić na prawie sztywno, dodać cukier puder i ubijać jeszcze chwilę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę lub śmietan-fix i ubijać do czasu aż śmietana będzie odpowiednio sztywna (nie dłużej, by jej nie ‘przebić’ i by nie powstało masło).
- Wyłożyć śmietanę na wierzch ciasta, posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki i chłodzić przez ok. 4-5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie można ciasto kroić na kawałki. Smacznego!
