Bardzo puszysty sernik

Bardzo puszysty sernik

Sernik ten chociaż ma tendencję do opadania i pękania, to i tak należy już do jednych z moich ulubionych. Wyszukałam go u Doroty z Moich Wypieków . Sernik ten jest bardzo puszysty i w smaku przypomina piankę serową.

Składniki

  • Twarog półtłusty 750g, zmielonego minimum 2x
  • Mleko 1 szklanka
  • Śmietana kremówka pół szklanki
  • Masło 50g, miekkiego
  • Mąka ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
  • Jajko 6 żółtek
  • Jajko 6 białek
  • Cukier 3/4 szklanki drobnego cukru
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Cukier puder
  • Kakao
Bardzo puszysty sernik

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Twaróg zmiksować na gładką masę wraz z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Dodać mleko, miksować. Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
  3. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową.
  4. Piec ok. 70 minut w 180C. Sernik wyrasta ponad blaszkę, potem lekko opada, i niestety – lubi popękać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce.
  5. Na wierzch posypać cukier puder i kakao.

Bardzo puszysty sernik

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Bardzo puszysty sernik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.