barszcz biały przepis

Barszcz biały na domowym zakwasie

Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :)


Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem?

Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, a także z wędzonym boczkiem pojawia się u nas na Wielkanoc na zmianę co roku z żurkiem.

Barszcz biały często mylony jest z żurkiem. Różnią się one nieco składnikami, wyglądem, sposobem przygotowania, a przede wszystkim tym, że żurek jest na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej.

Poniżej znajdziecie przepis na barszcz biały na zakwasie, gotowany na wywarze z mięsa wieprzowego z kością, np. żeberek.

Barszcz biały domowy – Składniki:

  • ok. 500 g mięsa wieprzowego z kością (u mnie żeberka wieprzowe)
  • 1 duża marchewka – ok. 170 g
  • 1 średni korzeń pietruszki – ok. 80 g
  • 1 mały kawałek selera – ok. 110 g
  • 1 kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 140 g
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • ok. 130 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 400 ml zakwasu na barszcz biały (zobacz: domowy przepis na zakwas pszenny do barszczu białego)
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

*waga warzyw przed obraniem
jak ugotować barszcz biały

Jak zrobić barszcz biały na zakwasie?

Najpierw należy przygotować domowy zakwas pszenny. Jak to zrobić krok po kroku możecie przeczytać tutaj: domowy zakwas pszenny na barszcz biały

Przepis na barszcz biały na domowym zakwasie:

  1. Do dużego garnka włożyć mięso wieprzowe z kością (u mnie żeberka wieprzowe). Zalać mięso 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 30 minut.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obrać. Wedle uznania przekroić na mniejsze kawałki (ja z reguły pietruszkę zostawiam w całości, seler kroję na pół i tak samo marchew). Por obrać z zewnętrznych liści, odciąć korzeń. Umyć warzywa i odstawić na bok.
  3. Gdy mięso pogotuje się już 30 minut, to kolejno należy dodać do niego warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por). Dodać także przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz na mały płomień i gotować wywar pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
  4. Po tym czasie wrzucić do wywaru obrany i rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soli oraz 2 czubate łyżeczki chrzanu. Pogotować 5 minut, następnie przecedzić zupę przez sitko do czystego garnka (warzywa i żeberka z wywaru można wykorzystać do czegoś innego – ja do barszczu wkrawam tylko kilka plasterków marchewki).
  5. Boczek wędzony pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju rzepakowego oraz 1 łyżeczkę masła. Wrzucić pokrojony boczek. Smażyć przez ok. 8-10 minut (do zarumienienia się boczku). Po tym czasie przerzucić zawartość patelni do garnka z zupą. Kolejno dodać od razu opłukaną i podziurkowaną w kilku miejscach (np. za pomocą wykałaczki) białą kiełbasę i gotować zupę na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  6. Po tym czasie dodać zakwas na biały barszcz (najpierw należy go przecedzić przez sitko o grubych oczkach) oraz majeranek i doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Doprawić zupę pieprzem (i ewentualnie solą).
  7. Na sam koniec do kubeczka ze śmietaną (najlepiej, by śmietana była w temperaturze pokojowej) dodawać łyżka po łyżce gorącą zupę (ok. 8 łyżek stołowych), cały czas mieszając. Następnie tak zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty na minimalnym ogniu.
  8. Ugotować jajka na twardo lub półtwardo (zobacz wpis: idealne jajka na twardo – jak je ugotować?). Zobacz również wpis: jak obierać jajka?
  9. Przelać zupę do talerzy, włożyć po kawałku kiełbasy (w całości lub pokrojonej w plasterki). Ozdobić połówkami jajek. Smacznego!

Barszcz biały – z czym podawać?

U nas najczęściej serwuje się barszcz biały z jajkiem oraz białą kiełbasą. A do tego obowiązkowo smażony boczek wędzony. Niektórzy robią także barszcz biały z ziemniakami.

 

przepis na barszcz biały

domowy barszcz biały z jajkiem

barszcz biały na zakwasie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Barszcz biały na domowym zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.