bataty pieczone z pesto z rukolibataty pieczone z pesto z rukoli

Bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli


Bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli to pyszne, bezmięsne danie, które fajnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę na ciepło, jako kolacja lub jako dodatek do mięsnego obiadu, np. do grillowanego kurczaka. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Pieczone bataty z pesto

Jeśli kochacie bataty, to to danie na pewno skradnie Wasze serca. U nas cała rodzina uwielbia słodkie ziemniaki. Najczęściej serwuję frytki z batatów z piekarnika lub bataty pieczone z różnorakim nadzieniem. Tym razem postawiłam na grubsze talarki z dodatkiem pesto – przeze mnie nazwanym oszukanym pesto, gdyż nie dodałam do niego ani orzeszków piniowych ani ziaren słonecznika, czy innych tego typu dodatków – postawiłam na totalną prostotę i wyszło pysznie. Połączenie słodkich batatów z nieco pikantną rukolą i słonym serem feta to strzał w dziesiątkę! Wypróbujcie koniecznie!

bataty pieczone z rukola

Bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli – Składniki:

  • 2 średnie bataty – ok. 430 g
  • 2 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego)
  • szczypta papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Oszukane pesto:

  • ok. 30 g rukoli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka startego parmezanu – ok. 10 g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 50 g sera feta (u mnie Favita półtłusta)
  • 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy – ok. 30 g

pesto z rukoli pieczone bataty

Przepis na bataty pieczone z serem feta i pesto z rukoli:

  1. Bataty umyć, delikatnie wyszorować (np. czystym druciakiem; nie obierać). Następnie odciąć twarde końcówki, a resztę batata pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster słodkiego ziemniaka posmarować oliwą z obu stron (w tym celu na 2 sztuki batatów, z których uzyskałam 8 plastrów zużyłam 2 łyżki oliwy z oliwek). Każdy plaster doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Słodkie ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 35-45 minut (po 35 minutach nakłuć bataty widelcem i zobaczyć, czy są odpowiednio miękkie – widelec powinien gładko wchodzić w ziemniaka).
  2. Podczas gdy batat się pieką, przygotować oszukane pesto z rukoli. Umytą i osuszoną rukolę wrzucić do pojemniczka blendera. Dodać 1 łyżkę oliwy, 1 średni ząbek czosnku (lub mały ząbek, jeśli nie lubicie mocnego posmaku czosnku), 1 łyżkę soku z cytryny, 1 czubatą łyżkę startego parmezanu oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość zblendować na jednolitą masę. Posmakować i wedle uznania doprawić jeszcze pieprzem lub sokiem z cytryny. Nie solić.
  3. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, a następnie pokroić je w kosteczkę.
  4. Po upieczeniu wyciągnąć bataty z piekarnika i ułożyć je na talerzu. Posmarować je pesto, a następnie wierzch oprószyć serem feta oraz pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami. Smacznego!


bataty pieczone z pesto
pieczone bataty z serem feta

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.