Bezowe bałwanki na Boże Narodzenie

Bezowe bałwanki na Boże Narodzenie

Pyszna świąteczna słodkość , czyli bożonarodzeniowe bezy upieczone w kształcie sympatycznych bałwanków .
Post został przeniesiony z mojego starego bloga.

Inspiracja: Moje wypieki

Składniki

  • Jajko 3 białka
  • Sól szczypta
  • Cukier puder niepełna szklanka
  • Do ozdoby
  • Woda odrobina
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Barwnik spożywczy
  • Lentilki
  1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier puder wciąż miksując. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką porcjować z masy białkowej korpusy bałwanków .
  3. Piec od 45 – 60 minut w temperaturze 140ºC. Można również zmniejszyć później temperaturę do 120C, aby bezy wyszły śnieżnobiałe, ale trzeba wtedy nieco dłużej piec.
  4. Przygotować lukier do ozdoby , dodając do cukru pudru odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem smarujemy już upieczone, ostudzone bałwanki. Nakładamy lentilki jako guziki, zaś oczka, buzię rysujemy wykałaczką namoczoną w czarnym barwniku spożywczym. Noski rysujemy, używając czerwonego barwnika spożywczego (można je także ulepić z masy plastycznej – ale jest to proces bardziej pracochłonny).

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Bezowe bałwanki na Boże Narodzenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.