biała kiełbasa pieczona w cebuli

Biała kiełbasa pieczona w cebuli

Biała kiełbasa pieczona w cebuli – to propozycja na proste danie, zwłaszcza na Wielkanoc, ale można je zaserwować również bez okazji :) Do wykonania pieczonej białej kiełbasy nie trzeba wielu składników, a poza tym wykonanie tego dania zajmuje zaledwie 5 minut. Reszta to już tylko czas oczekiwania aż kiełbaski same się upieką.

Biała kiełbasa pieczona w cebuli – Składniki:

  • 5 sztuk białych kiełbas surowych – ok. 560 kg
  • 4 średnie cebule – ok. 400 g
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki wody (lub trochę więcej w razie potrzeby)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku


biała kiełbasa na Wielkanoc pieczona w cebuli


Biała kiełbasa pieczona w cebuli – Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  2. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć na bardzo małym ogniu (ok. 10 minut) do czasu aż się zeszkli i zmięknie (nie ma się zarumienić, więc płomień musi być malutki). Dodać majeranek, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Zestawić patelnię z palnika.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć białe kiełbasy, wrzucić uduszoną cebulkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać 4 łyżki wody. Jeśli zajdzie taka potrzeba to można podczas pieczenia dolać kilka łyżek wody do kiełbasy.
  4. Piec całość w temperaturze 170 st. C z termoobiegiem, na środkowym poziomie piekarnika, przez ok. 45-50 minut. Gdyby kiełbaski i cebula w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumieniły, to można naczynie żaroodporne przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Po upieczeniu rozłożyć kiełbasę na talerze wraz z cebulką. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.