Biała kiełbasa pieczona w cebuli – to propozycja na proste danie, zwłaszcza na Wielkanoc, ale można je zaserwować również bez okazji :) Do wykonania pieczonej białej kiełbasy nie trzeba wielu składników, a poza tym wykonanie tego dania zajmuje zaledwie 5 minut. Reszta to już tylko czas oczekiwania aż kiełbaski same się upieką.
Biała kiełbasa pieczona w cebuli – Składniki:
- 5 sztuk białych kiełbas surowych – ok. 560 kg
- 4 średnie cebule – ok. 400 g
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 4 łyżki wody (lub trochę więcej w razie potrzeby)
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżeczka majeranku
Biała kiełbasa pieczona w cebuli – Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć na bardzo małym ogniu (ok. 10 minut) do czasu aż się zeszkli i zmięknie (nie ma się zarumienić, więc płomień musi być malutki). Dodać majeranek, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Zestawić patelnię z palnika.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć białe kiełbasy, wrzucić uduszoną cebulkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać 4 łyżki wody. Jeśli zajdzie taka potrzeba to można podczas pieczenia dolać kilka łyżek wody do kiełbasy.
- Piec całość w temperaturze 170 st. C z termoobiegiem, na środkowym poziomie piekarnika, przez ok. 45-50 minut. Gdyby kiełbaski i cebula w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumieniły, to można naczynie żaroodporne przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Po upieczeniu rozłożyć kiełbasę na talerze wraz z cebulką. Smacznego!
Świetna propozycja