Biała kiełbasa pieczona w piwie musztardzie i miodzie
Wielkanoc przepisy

Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie

Kuchnia : Polska

Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – to kolejna propozycja na wielkanocny przepis. Na blogu znajdziecie już przepis na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym lub zapiekaną w cebuli, a tym razem postawiliśmy na białą kiełbasę w piwie i musztardzie. 


Na większości polskich stołów biała kiełbasa podawana jest gotowana (parzona) z kleksem musztardy lub chrzanu. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić menu i podać białą kiełbasę w nieco innej wersji, np. pieczoną w różnych marynatach.

Do wykonania białej kiełbasy pieczonej w piwie polecam szczególnie ziarnistą musztardę francuską, która idealnie podkreśla smak całego dania. Ze względu na słony sos sojowy potrawy nie trzeba już dosalać. Poza tym, wbrew pozorom smak piwa nie jest mocno wyczuwalny.

Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – Składniki:

  • 0,5 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 średnia cebula – ok. 150 g
  • pół szklanki piwa (125 ml)
  • 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • pieprz do smaku


biała kiełbasa w cebuli

biała kiełbasa z cebulą i musztardą

biała kiełbasa z cebulą i musztardą francuską

Przepis na pieczoną białą kiełbasę w piwie, musztardzie francuskiej i miodzie:

  1. Białą kiełbasę najpierw zaparzyć. Zrobić to zgodnie z przepisem: Jak gotować białą kiełbasę? Po zaparzeniu wyjąć kiełbasę na talerz.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  3. W miseczce wymieszać ze sobą piwo, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek oraz pieprz do smaku. Odłożyć tak przygotowaną marynatę na bok.
  4. Przygotować naczynie żaroodporne. Poukładać na dnie zaparzone białe kiełbaski, na to posypać pokrojoną w piórka cebulę i przemieszać. Na koniec zalać całość wcześniej przygotowaną marynatą z piwa, musztardy francuskiej i miodu.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.  Naczynie żaroodporne przykryć (folią aluminiową lub pokrywką) i piec całość przez 25 minut, następnie zdjąć przykrycie, obrócić kiełbaski i piec jeszcze przez kolejne 20-25 minut aż kiełbasa nieco się przyrumieni. Podawać z pieczywem lub ziemniaczanym puree. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy z białą kiełbasą:

biała kiełbasa zapiekana w piwie i musztardzie

biała kiełbasa w piwie

biała kiełbasa pieczona w musztardzie i miodzie

pieczona biała kiełbasa w miodzie i musztardzie

4.7 / 5 ( 264 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here