Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – to kolejna propozycja na wielkanocny przepis. Na blogu znajdziecie już przepis na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym lub zapiekaną w cebuli, a tym razem postawiliśmy na białą kiełbasę w piwie i musztardzie.
Na większości polskich stołów biała kiełbasa podawana jest gotowana (parzona) z kleksem musztardy lub chrzanu. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić menu i podać białą kiełbasę w nieco innej wersji, np. pieczoną w różnych marynatach.
Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – Składniki:
- 0,5 kg surowej białej kiełbasy
- 1 średnia cebula – ok. 150 g
- pół szklanki piwa (125 ml)
- 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- pieprz do smaku

Przepis na pieczoną białą kiełbasę w piwie, musztardzie francuskiej i miodzie:
- Białą kiełbasę najpierw zaparzyć. Zrobić to zgodnie z przepisem: Jak gotować białą kiełbasę? Po zaparzeniu wyjąć kiełbasę na talerz.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- W miseczce wymieszać ze sobą piwo, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek oraz pieprz do smaku. Odłożyć tak przygotowaną marynatę na bok.
- Przygotować naczynie żaroodporne. Poukładać na dnie zaparzone białe kiełbaski, na to posypać pokrojoną w piórka cebulę i przemieszać. Na koniec zalać całość wcześniej przygotowaną marynatą z piwa, musztardy francuskiej i miodu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naczynie żaroodporne przykryć (folią aluminiową lub pokrywką) i piec całość przez 25 minut, następnie zdjąć przykrycie, obrócić kiełbaski i piec jeszcze przez kolejne 20-25 minut aż kiełbasa nieco się przyrumieni. Podawać z pieczywem lub ziemniaczanym puree. Smacznego!