biała kiełbasa pieczona z fasolką

Biała kiełbasa pieczona z fasolką


Biała kiełbasa pieczona z fasolką – to pyszna propozycja na wielkanocne danie, ale nie tylko :) Super się sprawdzi również jako obiad lub kolacja w inne dni w roku. Taka biała kiełbasa z fasolką najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego chleba, który możemy moczyć w pysznym sosie. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.


Biała kiełbasa pieczona z fasolką – Składniki:

  • 150 g białej fasoli „Piękny Jaś” **
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liście laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody zimnej (500 ml)
  • ok. 160 g boczku wędzonego
  • ok. 500 g białej surowej kiełbasy (5 sztuk)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 średnie cebule – ok. 210 g
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 szklanka (250 ml) bulionu (u mnie przecedzony rosół)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku

** Wedle uznania możecie użyć fasoli z puszki. Wtedy po prostu pomija się etap gotowania fasoli i przystępuje do kroku, gdzie się ją po prostu wrzuca do naczynia żaroodpornego z kiełbasą.

biała kiełbasa z cebulą fasolka

wielkanoc przepisy
biała kiełbasa z boczkiem

Przepis na białą kiełbasę pieczona z fasolką:

  1. Suchą, białą fasolę wsypać do garnka, a następnie zalać zimną wodą (powinna ona wystawać dość sporo ponad poziom fasolki, tak na ok. 10 cm). Fasola podczas moczenia będzie chłonęła wodę, więc zdecydowanie lepiej jest wlać jej więcej niż mniej). Odstawić zamoczoną fasolę na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą noc). Po tych 12 godzinach wodę wylać, a fasolę wrzucić na sitko i płukać parę razy pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Fasolę wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Wstawić garnek na gaz i gotować fasolę pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez ok. 60 minut (do czasu aż fasola nieco zmięknie – czasami czas gotowania może wynosić 15 minut mniej lub więcej – w zależności od wielkości fasoli).
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Przygotować naczynie żaroodporne.
  4. Boczek pozbawić twardej skóry, a resztę pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić boczek i na małym płomieniu delikatnie go wytapiać przez kilka minut. Gdy już nieco tłuszczu się wytopi, wrzucić na patelnię pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucić czosnek, przemieszać. Kolejno ułożyć na patelni białe kiełbaski i lekko je zarumienić z obu stron. Zdjąć patelnię z gazu i odstawić na bok.
  6. Do lekko podgrzanego bulionu dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek i zmielony czarny pieprz, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku. Można również posolić (aczkolwiek należy pamiętać, że boczek sam w sobie jest dość słony; mój rosół/bulion również jest dość słony).
  7. W naczyniu żaroodpornym poukładać kiełbaski oraz całą zawartość patelni. Następnie wlać powyżej przygotowaną zalewę.
  8. Wstawić danie do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 60 minut. Podawać w miseczkach ze świeżym pieczywem. Smacznego!


Wedle uznania sos można zagęścić nieco mąką. Wystarczy wtedy po upieczeniu wyciągnąć kiełbaski z sosu i odłożyć na bok. Sos z resztą składników przelać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną i szybko wymieszać. Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje. Ilość mąki zależy od tego, jak bardzo gęsty chcemy uzyskać sos. My osobiście nie zagęszczamy sosu mąką, bo lubimy w takim rzadkim sosie moczyć pieczywo :)

Jeśli szukacie więcej przepisów z fasolą w roli głównej, to koniecznie sprawdźcie mój sprawdzony przepis na fasolkę po bretońsku, który znajdziecie tutaj: fasolka po bretońsku jak u Babci.


biała kiełbasa z fasolką

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Biała kiełbasa pieczona z fasolką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.