biała kiełbasa po góralsku
Biała kiełbasa Wielkanoc przepisy

Biała kiełbasa po góralsku

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 10 minut | Porcje : 5 porcji

Szukacie inspiracji na Wielkanoc? Biała kiełbasa po góralsku super się sprawdzi na tę okazję! ten wielkanocny przepis na pewno będzie hitem na świątecznym stole! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez jajek i białej kiełbasy. To obowiązkowe składniki w tradycyjnym menu wielkanocnym. Jednak żeby nie było nudno i monotonnie, warto czasami poeksperymentować z wykonaniem potraw z tymi składnikami i podać je inaczej niż tylko pod postacią parzonej białej kiełbasy oraz jajek gotowanych na twardo. Dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu, a także innych moich przepisów na Wielkanoc. Na pewno każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

biała kiełbasa po góralsku przepis

Biała kiełbasa po góralsku – Składniki:

  • 5 surowych białych kiełbas – ok. 500 g
  • 500 g kiszonej kapusty – waga po odsączeniu z zalewy
  • 3 duże cebule – ok. 410 g
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą

Przepis na białą kiełbasę pieczoną po góralsku:

  1. Kiszoną kapustę odsączyć z zalewy i przełożyć do garnka. Dodać 1 szklankę wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 30-40 minut (do miękkości). w tym czasie praktycznie większość wody odparuje. Na koniec doprawić kapustę świeżo mielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie solą.
  2. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju rzepakowego (lub oliwy) i smażyć cebulę na małym ogniu przez kilka minut aż się zeszkli. Na koniec wsypać łyżkę mąki i energicznie zamieszać, by połączyła się z tłuszczem i cebulą. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Kolejno przerzucić zawartość patelni do garnka z kapustą i dokładnie wymieszać.
  3. Przygotować naczynie żaroodporne. Na jego dno wyłożyć kapustę z cebulą. Posmarować 3 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany 18%. Na wierzchu poukładać białe kiełbaski i lekko je wcisnąć w masę z kapusty i śmietany.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić danie rozgrzanego do piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do zarumienienia się kiełbasek. Podawać na ciepło. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na wielkanocne potrawy, to zajrzyjcie tutaj: najlepsze przepisy na jajka faszerowane oraz przepis na żurek. To obowiązkowe dania na naszym wielkanocnym stole.

biała kiełbasa po góralsku na wielkanoc
biała kiełbasa z kiszoną kapustą
biała kiełbasa na wielkanoc
4.7 / 5 ( 6 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.