Biała kiełbasa w sosie pomidorowym – to pyszna propozycja nie tylko na Wielkanoc. Takie danie to również super przepis na białą kiełbasę na obiad. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do jej wykonania będzie Wam potrzebna tylko jedna większa patelnia :) Więc można rzec, że to takie danie jednogarnkowe (jednopatelniowe) :) Białą kiełbasę w sosie pomidorowym można przygotować odpowiednio wcześniej, a następnie tylko ją podgrzać przed podaniem na Wielkanocny stół.
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym – Składniki:
- 4 sztuki białej kiełbasy – ok. 400 g
- 2 średnie cebule – ok. 300 g
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100 ml gorącej wody
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na białą kiełbasę w sosie pomidorowym:
- Do garnka wlać wodę (w takiej ilości, by kiełbasa potem była cała zanurzona w wodzie). Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik i następnie do gorącej wody wrzucić białą kiełbasę. Przykryć pokrywą i odstawić na około 20 minut, by kiełbasa się zaparzyła. Po tym czasie widelec wbity w kiełbasę powinien w nią wchodzić gładko – jeśli tak jednak nie jest to wydłużyć czas parzenia o około 5-10 minut (im grubsza kiełbasa, tym czas parzenia będzie dłuższy). Po zaparzeniu kiełbasy wyciągnąć ją z wody i lekko ostudzić (pozostawić na 10-15 minut). Po tym czasie pokroić kiełbasę na plasterki o grubości ok. 1 cm.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić pokrojoną cebulę, doprawić solą i pieprzem i smażyć na bardzo małym ogniu przez kilka minut aż cebula zmięknie i się zeszkli. Po tym czasie dodać obrany i drobno posiekany czosnek, a następnie kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażyć kilka minut aż kiełbasa nieco się zarumieni. Kolejno dodać 100 ml gorącej, przegotowanej wody, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/3 łyżeczki majeranku suszonego oraz 1/3 słodkiej papryki. Dokładnie wymieszać podusić 2-3 minuty aż nadmiar płynu nieco odparuje. Smacznego!
moja mama robiła tak zawsze z parówkami :) tylko wcześniej je podsmażała na patelni i dopiero mieszała w sosie