Biała kiełbasa w sosie pomidorowym
Obiad Wielkanoc przepisy

Biała kiełbasa w sosie pomidorowym

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 35 minut | Porcje : 4

Biała kiełbasa w sosie pomidorowym – to pyszna propozycja nie tylko na Wielkanoc. Takie danie to również super przepis na białą kiełbasę na obiad. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do jej wykonania będzie Wam potrzebna tylko jedna większa patelnia :) Więc można rzec, że to takie danie jednogarnkowe (jednopatelniowe) :) Białą kiełbasę w sosie pomidorowym można przygotować odpowiednio wcześniej, a następnie tylko ją podgrzać przed podaniem na Wielkanocny stół.


Biała kiełbasa w sosie pomidorowym – Składniki:

  • 4 sztuki białej kiełbasy – ok. 400 g
  • 2 średnie cebule – ok. 300 g
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml gorącej wody
  • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

smażona biała kiełbasa na wielkanoc w sosie pomidorowym

Przepis na białą kiełbasę w sosie pomidorowym:

  1. Do garnka wlać wodę (w takiej ilości, by kiełbasa potem była cała zanurzona w wodzie). Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik i następnie do gorącej wody wrzucić białą kiełbasę. Przykryć pokrywą i odstawić na około 20 minut, by kiełbasa się zaparzyła. Po tym czasie widelec wbity w kiełbasę powinien w nią wchodzić gładko – jeśli tak jednak nie jest to wydłużyć czas parzenia o około 5-10 minut (im grubsza kiełbasa, tym czas parzenia będzie dłuższy). Po zaparzeniu kiełbasy wyciągnąć ją z wody i lekko ostudzić (pozostawić na 10-15 minut). Po tym czasie pokroić kiełbasę na plasterki o grubości ok. 1 cm.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić pokrojoną cebulę, doprawić solą i pieprzem i smażyć na bardzo małym ogniu przez kilka minut aż cebula zmięknie i się zeszkli. Po tym czasie dodać obrany i drobno posiekany czosnek, a następnie kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażyć kilka minut aż kiełbasa nieco się zarumieni. Kolejno dodać 100 ml gorącej, przegotowanej wody, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/3 łyżeczki majeranku suszonego oraz 1/3 słodkiej papryki. Dokładnie wymieszać  podusić 2-3 minuty aż nadmiar płynu nieco odparuje. Smacznego!


biała kiełbasa z cebulą i koncentratem pomidorowym

Rate this post

0 thoughts on “Biała kiełbasa w sosie pomidorowym”

  1. moja mama robiła tak zawsze z parówkami :) tylko wcześniej je podsmażała na patelni i dopiero mieszała w sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here