Szukacie oryginalnego dania na Wielkanoc? Jeśli tak, to biała kiełbasa z suszonymi pomidorami i papryką konserwową sprawdzi się tu idealnie! Pięknie się prezentuje, a jeszcze pyszniej smakuje! Gorąco polecamy!
Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami – Składniki:
- biała kiełbasa 10 sztuk (ok. 1kg)
- cebula żółta – ok. 350g
- papryka konserwowa – ok. 150g (bez zalewy)
- zalewa z papryki konserwowej
- suszone pomidory w oleju (270g masa netto) + zalewa do smażenia cebuli
- 5 średnich ząbków czosnku
- koncentrat pomidorowy – ok. 200g
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- szczypta cukru do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- olej rzepakowy do smażenia białej kiełbasy
Zobacz również wpis : sałatki na Wielkanoc.

Przepis na białą kiełbasę z suszonymi pomidorami:
- Białą kiełbasę ponacinać z jednej strony i podsmażyć na rumiany kolor z obu stron, na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Białą kiełbasę ściągnąć z patelni i położyć na talerzu.
- Na patelni, na której smażyła się kiełbasa rozgrzać zalewę z suszonych pomidorów (kilka łyżek). Cebulę obrać z łupinek, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i dusić na małym ogniu, przez około 10 minut do złotego koloru.
- Pokrojone w paski ząbki czosnku wrzucić na patelnię i dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Chwilę dusić całość na patelni. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory. Następnie pokrojoną w paski paprykę konserwową wrzucić na patelnię, dolać odrobinę zalewy z papryki konserwowej (4-5 łyżek). Jeśli sos jest za gęsty można dolać więcej zalewy. Dodać szczyptę cukru i pół łyżeczki słodkiej papryki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
- Podawać na gorąco z dobrym pieczywem. Smacznego!
Polecam również takie przepisy jak biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie oraz żurek na zakwasie. To przepisy bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Gorąco polecamy!
