Bigos z kiszonej kapusty i grzybami

Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!


Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :)

Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy


Bigos z kiszonej kapusty – Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3-4 szklanki wody (lub nieco więcej)
  • 40 g suszonych grzybów ( u mnie podgrzybek brunatny)
  • 6 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jak ktoś lubi)
  • pół płaskiej łyżeczki kminku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
  • sól i pieprz do smaku

bigos z kiszonej kapusty z grzybami i kiełbasą podwawelską


Bigos z kiszonej kapusty – Wykonanie:

  1. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut.
  2. W międzyczasie pokroić w kostkę łopatkę wieprzową. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Wrzucić mięso i dokładnie je obsmażyć. Mięso wraz z cebulką przełożyć do garnka, dodać 2 szklanki gorącej wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
  3. Napęczniałe grzyby odsączyć z wody (ale ją zachować), pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, wodę z moczenia grzybów, powidła śliwkowe oraz ewentualnie kminek. Wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i całość gotować ok. 60 minut.
  4. Po tym czasie kapustę kiszoną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcedzić, pokroić drobno. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać 1-2 szklanki wody i gotować przez kolejne 20 minut pod przykryciem, na małym płomieniu.
  5. Po tym czasie kiełbasę pokroić w półksiężyce (wcześniej obrać jeśli ma folię), podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie wrzucić do garnka z bigosem, wymieszać. Gotować kolejne 40-60 minut (do czasu aż kapusta będzie miękka – czasami trzeba dłużej pogotować, jeśli korzysta się np. z kapusty kwaszonej, a nie kiszonej). Na sam koniec dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6.  Najlepiej bigos gotować jeszcze drugiego i trzeciego dnia po 30 minut – wtedy jego smak jest najlepszy. Smacznego bigosu!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 odpowiedzi na “Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!

  1. Aneta :

    Mmmm ale mam ochotę na ten bigosik. Chyba się skuszę go zrobić sama. To będzie mój pierwszy raz. Mam nadzieję że mi wyjdzie

  2. Beata :

    Witam. Od wielu lat gotuję bigos , ale jest nijaki albo tylko dobry . Dziś ugotowałam bigos według Twojego przepisu i jest DOSKONAŁY !
    Zrobiłam także zrazy z mięsa mielonego – pycha !
    Jutro sałatka Królewska , Chrzanowa a w niedzielę Wiosenna.
    Pierwszy raz przygotowuję całe Święta według nowych przepisów , ale to strzał w 10 !
    Bardzo pięknie dziękuję i WESOŁYCH ŚWIĄT życzę ❤

  3. Jarek :

    Prawdziwy bigos robię na święta, czyli 2 razy w roku, składniki prawie takie same, ale proporcje inne, bo bigos ma wagowo tyle samo mięsa co kapusty. Na 9 litrowy gar daję 3kg kapusty, 1kg wołowiny, 1kg wieprzowiny i 1kg wędzonego (pół kg kiełbasy i pół kg wędzonych żeberek). Do tego śliwki suszone zamiast powideł, pół butelki czerwonego wina wytrawnego, łyżka miodu, grzyby suszone,liść laurowy i ziele, sól pieprz

    • SłodkaBabeczka :

      Teoretycznie można, ale smak i aromat będzie inny ;) Podsmażyłabym je na masełku i dodała razem z puszczonymi płynami do kapusty ;) No, ale zdecydowanie bardziej polecam kupić suszone grzybki :)

    • SłodkaBabeczka :

      Robić tak jak w przepisie :) Tylko przepłukać (jeśli smakowo uważamy to za potrzebne), odcedzić, pokroić drobno i wrzucić do garnka z mięsem :)

  4. Iza :

    Moj pierwszy prawdziwy bigos. Pyszny, z gara juz jadlam. Od siebie dodalam pokrojone w cwiartki suszone śliwki. Bede wierna temu przepisowi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.