bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!


Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :)

Bigos z kiszonej kapusty przepis

W moim domu rodzinnym przepisów na bigos mamy wiele ;) W zależności od tego, na jaką wersję nas najdzie ochota, taką tworzymy… jednak, najczęściej króluje u nas bigos z kiszonej kapusty. Nieco rzadziej pojawia się bigos mieszany na bazie białej kapusty i kiszonej, a najrzadziej oczywiście bigos z młodej kapusty, bo robimy go akurat wtedy, kiedy jest sezon na młodą kapustę.
Jeśli chodzi o przepis na bigos z kiszonej kapusty, to złotą zasadą jest to, że powinno dać się tyle samo kilogramów mięsa, ile planuje dać się kilogramów kapusty. Tak więc na 1 kg kapusty kiszonej powinien przypaść 1 kg mięsa (u mnie z reguły połączenie łopatki wieprzowej + kiełbasy podwawelskiej). Odkąd wyszłam za Mąż to kminku do bigosu praktycznie już nie daję, bo mój Mąż po prostu go nie lubi :) Ale jeśli Wy lubicie kminek, to spokojnie możecie dodać odrobinę.

bigos z kiszonej kapusty przepis

Bigos z kiszonej kapusty – Składniki:

  • ok. 1,3 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • ok. 500 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 średnie cebule – ok. 270 g
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 7-8 szklanek wody (1 szklanka = 250 ml)
  • ok. 60 g suszonych grzybów ( u mnie podgrzybek brunatny)
  • 10-12 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych (do smaku)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jak ktoś lubi)
  • pół płaskiej łyżeczki kminku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
  • sól i pieprz do smaku

bigos z kiszonej

Przepis na bigos z kiszonej kapusty:

  1. Odmierzyć 60 gramów suszonych grzybów (u mnie podgrzybki, ale mogą być też prawdziwki, borowiki itd.). Zalać 3 szklankami wody (750 ml o temperaturze pokojowej) i odstawić pod przykryciem na całą noc (lub kilka godzin), by grzyby napęczniały. Napęczniałe grzyby odcedzić je na sitku, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zachować.
  2. Kiełbasę pokroić w półksiężyce (wcześniej obrać jeśli ma folię).
  3. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju (6 łyżek) na małym ogniu.
  4. W międzyczasie pokroić łopatkę wieprzową w kostkę o boku 1,5-2 cm. Dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, by całe mięso otoczyło się w przyprawach. Wrzucić mięso na patelnie (do cebuli) i dokładnie je obsmażyć na dość dużej mocy palnika. Najlepiej by patelnia była bardzo duża, by mięso się dokładnie podsmażyło, a nie ugotowało. Jeśli nie macie takiej dużej patelni, to możecie podzielić cebulę i mięso na 2 porcje i podsmażyć je na dwóch osobnych patelniach, dzięki czemu zyskacie pewność, że pory w mięsie idealnie się zamkną. Mięso wraz z cebulką przełożyć do garnka. Na tej samej patelni, co smażyła się łopatka wieprzowa podsmażyć także kiełbasę. Po usmażeniu przerzucić ją również do garnka, a patelnię podlać 2 szklankami gorącej wody i również przelać do garnuszka. Kolejno dodać do niego grzyby oraz wodę z moczenia grzybów,  liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, powidła śliwkowe (oraz ewentualnie kminek) i gotować całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Co jakiś czas przemieszać, by nic się nie przypaliło.
  5. Po tym czasie kapustę kiszoną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcedzić, pokroić drobno. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać 2 szklanki wody i gotowa kolejne 60 minut. Na sam koniec dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6.  Najlepiej bigos gotować jeszcze drugiego i trzeciego dnia po 60 minut – wtedy jego smak jest najlepszy. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, by bigos nie przypalał się podczas gotowania. Smacznego!

Może zainteresują Was również inne przepisy na Wigilię, np. pierogi z kapustą i grzybami lub przepisy na śledzie na święta. Gorąco zachęcam również do zajrzenia do zakładki: pierogi. Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na świąteczne pierożki i nie tylko.

przepis na bigos z kiszonej kapusty
bigos z kiszonej kapusty z grzybami i kiełbasą podwawelską

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

46 odpowiedzi na “Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!

  1. Justyna :

    Z racji tego że w te Święta zostaliśmy w DE i nie dane nam świętować w Polsce a jestem wierna tradycjom zrobiłam dziś pierwszy raz sama Bigos z tego przepisu tyle że na chudej szynce i kiełbasie śląskiej i bez powideł ale za to z grzybkami. Wyszedł wyśmienity, mąż podjadał z gara. Pychota, jutro podgotuje z godzinke jeszcze. Dziękuję za przepis i polecam nawet tym zaczynającym przygodę z kuchnią. Pozdrawiam

  2. Jotkas :

    Robię podobny. Polecam dodać wędzone żeberka, ugotować je w kapuście, wyjąć z gara, wyjąć kości, pokroić mięso w kosteczkę i dodać do reszty. Zamiast powideł pokrojone śliwki wędzone. Zamiast wody szkanka czerwonego wina. Pozdrawiam.

  3. aga :

    Mój pierwszy bigos robiłam z tego przepisu i wyszedł genialny :) mogę nawet stwierdzić, że najlepszy jaki w życiu jadłam. Dałam tylko mniej grzybów, bo nie miałam więcej :)

  4. Joanna :

    Wiem, że tak ma być, ale zdumiewa mnie ilość mięsa, jaką dodajecie do bigosu.
    Ale to taka tylko uwaga na marginesie :)
    Dzięki za przepis ! Pozdrawiam serdecznie.

  5. Edyta :

    Ostatnio mój mąż miał 35 urodziny. Zrobiłam bigos. To był mój drugi w życiu. Tylko dałam śliwki wędzone. Komentarz mojego męża-na początku powiedział, że za dużo grzybów a po dwóch dniach , że smakuje jak u babci. Naszym Niemieckim gością też bardzo smakował.

  6. Aneta :

    Mmmm ale mam ochotę na ten bigosik. Chyba się skuszę go zrobić sama. To będzie mój pierwszy raz. Mam nadzieję że mi wyjdzie

  7. Beata :

    Witam. Od wielu lat gotuję bigos , ale jest nijaki albo tylko dobry . Dziś ugotowałam bigos według Twojego przepisu i jest DOSKONAŁY !
    Zrobiłam także zrazy z mięsa mielonego – pycha !
    Jutro sałatka Królewska , Chrzanowa a w niedzielę Wiosenna.
    Pierwszy raz przygotowuję całe Święta według nowych przepisów , ale to strzał w 10 !
    Bardzo pięknie dziękuję i WESOŁYCH ŚWIĄT życzę ❤

  8. Jarek :

    Prawdziwy bigos robię na święta, czyli 2 razy w roku, składniki prawie takie same, ale proporcje inne, bo bigos ma wagowo tyle samo mięsa co kapusty. Na 9 litrowy gar daję 3kg kapusty, 1kg wołowiny, 1kg wieprzowiny i 1kg wędzonego (pół kg kiełbasy i pół kg wędzonych żeberek). Do tego śliwki suszone zamiast powideł, pół butelki czerwonego wina wytrawnego, łyżka miodu, grzyby suszone,liść laurowy i ziele, sól pieprz

    • SłodkaBabeczka :

      Teoretycznie można, ale smak i aromat będzie inny ;) Podsmażyłabym je na masełku i dodała razem z puszczonymi płynami do kapusty ;) No, ale zdecydowanie bardziej polecam kupić suszone grzybki :)

    • SłodkaBabeczka :

      Robić tak jak w przepisie :) Tylko przepłukać (jeśli smakowo uważamy to za potrzebne), odcedzić, pokroić drobno i wrzucić do garnka z mięsem :)

  9. Iza :

    Moj pierwszy prawdziwy bigos. Pyszny, z gara juz jadlam. Od siebie dodalam pokrojone w cwiartki suszone śliwki. Bede wierna temu przepisowi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.