Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :)
Bigos z kiszonej kapusty przepis
W moim domu rodzinnym przepisów na bigos mamy wiele ;) W zależności od tego, na jaką wersję nas najdzie ochota, taką tworzymy… jednak, najczęściej króluje u nas bigos z kiszonej kapusty. Nieco rzadziej pojawia się bigos mieszany na bazie białej kapusty i kiszonej, a najrzadziej oczywiście bigos z młodej kapusty, bo robimy go akurat wtedy, kiedy jest sezon na młodą kapustę.
Jeśli chodzi o przepis na bigos z kiszonej kapusty, to złotą zasadą jest to, że powinno dać się tyle samo kilogramów mięsa, ile planuje dać się kilogramów kapusty. Tak więc na 1 kg kapusty kiszonej powinien przypaść 1 kg mięsa (u mnie z reguły połączenie łopatki wieprzowej + kiełbasy podwawelskiej). Odkąd wyszłam za Mąż to kminku do bigosu praktycznie już nie daję, bo mój Mąż po prostu go nie lubi :) Ale jeśli Wy lubicie kminek, to spokojnie możecie dodać odrobinę.
Bigos z kiszonej kapusty – Składniki:
- ok. 1,3 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa)
- ok. 500 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 średnie cebule – ok. 270 g
- 2 kg kiszonej kapusty
- 7-8 szklanek wody (1 szklanka = 250 ml)
- ok. 60 g suszonych grzybów ( u mnie podgrzybek brunatny)
- 10-12 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych (do smaku)
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jak ktoś lubi)
- pół płaskiej łyżeczki kminku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na bigos z kiszonej kapusty:
- Odmierzyć 60 gramów suszonych grzybów (u mnie podgrzybki, ale mogą być też prawdziwki, borowiki itd.). Zalać 3 szklankami wody (750 ml o temperaturze pokojowej) i odstawić pod przykryciem na całą noc (lub kilka godzin), by grzyby napęczniały. Napęczniałe grzyby odcedzić je na sitku, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zachować.
- Kiełbasę pokroić w półksiężyce (wcześniej obrać jeśli ma folię).
- Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju (6 łyżek) na małym ogniu.
- W międzyczasie pokroić łopatkę wieprzową w kostkę o boku 1,5-2 cm. Dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, by całe mięso otoczyło się w przyprawach. Wrzucić mięso na patelnie (do cebuli) i dokładnie je obsmażyć na dość dużej mocy palnika. Najlepiej by patelnia była bardzo duża, by mięso się dokładnie podsmażyło, a nie ugotowało. Jeśli nie macie takiej dużej patelni, to możecie podzielić cebulę i mięso na 2 porcje i podsmażyć je na dwóch osobnych patelniach, dzięki czemu zyskacie pewność, że pory w mięsie idealnie się zamkną. Mięso wraz z cebulką przełożyć do garnka. Na tej samej patelni, co smażyła się łopatka wieprzowa podsmażyć także kiełbasę. Po usmażeniu przerzucić ją również do garnka, a patelnię podlać 2 szklankami gorącej wody i również przelać do garnuszka. Kolejno dodać do niego grzyby oraz wodę z moczenia grzybów, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, powidła śliwkowe (oraz ewentualnie kminek) i gotować całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Co jakiś czas przemieszać, by nic się nie przypaliło.
- Po tym czasie kapustę kiszoną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcedzić, pokroić drobno. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać 2 szklanki wody i gotowa kolejne 60 minut. Na sam koniec dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Najlepiej bigos gotować jeszcze drugiego i trzeciego dnia po 60 minut – wtedy jego smak jest najlepszy. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, by bigos nie przypalał się podczas gotowania. Smacznego!
Może zainteresują Was również inne przepisy na Wigilię, np. pierogi z kapustą i grzybami lub przepisy na śledzie na święta. Gorąco zachęcam również do zajrzenia do zakładki: pierogi. Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na świąteczne pierożki i nie tylko.
Bigos bardzo dobry ,najlepszy jaki jadlam. Robiłam drugi raz z tego przepisu.
Za pierwszym razem wyszedł mi lepszy, ale i kapusta była wtedy smaczniejsza.
Robię z połowy porcji a i tak wychodzi bardzo dużo .
Tak, dużo zależy od jakości kapusty :) Pozdrawiam.
Z racji tego że w te Święta zostaliśmy w DE i nie dane nam świętować w Polsce a jestem wierna tradycjom zrobiłam dziś pierwszy raz sama Bigos z tego przepisu tyle że na chudej szynce i kiełbasie śląskiej i bez powideł ale za to z grzybkami. Wyszedł wyśmienity, mąż podjadał z gara. Pychota, jutro podgotuje z godzinke jeszcze. Dziękuję za przepis i polecam nawet tym zaczynającym przygodę z kuchnią. Pozdrawiam
Szkoda tylko, że brak informacji, kiedy wrzucić grzyby do garnka…
W tym samym czasie, co wodę z moczenia grzybów :)
Robię podobny. Polecam dodać wędzone żeberka, ugotować je w kapuście, wyjąć z gara, wyjąć kości, pokroić mięso w kosteczkę i dodać do reszty. Zamiast powideł pokrojone śliwki wędzone. Zamiast wody szkanka czerwonego wina. Pozdrawiam.
Świetny przepis, bigos wyszedł aromatyczny i przede wszystkim pyszny!
Bigis wspanialy.To powidla nadaly mu świetnisci. W koncu nie uzywalam zadnych gotowych przypraw do bigosu. Super.
Nigdy sie nie gotuje kapusty kiszonej z mięsem razem bo mieso bedzie twarde
Świetny przepis! Bigos wyszedł wyborny!
W przepisie jest napisane ,najpierw ugotować mięso z przyprawami i grzybkami ,po godzinie dodać kapustę . ” gotować całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Co jakiś czas przemieszać, by nic się nie przypaliło.
Po tym czasie kapustę kiszoną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcedzić, pokroić drobno. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać 2 szklanki wody i gotowa kolejne 60 minut. Na sam koniec dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.”
Świetny przepis! Bigos wyszedł wybornie!
Bigos bardzo smaczny,jeden z lepszych jakie jadłam. Polecam przepis
Dziękuję pięknie za miłe słowa <3
Witam. Jest napisane ,że wodę po grzybach wlewamy do garnka z mięsem i razem gotujemy
Dzień dobry a czy kapustę kiszoną osobno się gotuje i grzybki też jestem początkująca z góry dziękuję.
Mój pierwszy bigos robiłam z tego przepisu i wyszedł genialny :) mogę nawet stwierdzić, że najlepszy jaki w życiu jadłam. Dałam tylko mniej grzybów, bo nie miałam więcej :)
Trzeci raz w życiu robię bigos i zawsze z tego przepisu. Najlepszy bigos świata. Pozdrawiam
Co z tą wodą po grzybach, której nie należy wylewać?
Witam. Jest napisane ,że wodę po grzybach wlewamy do garnka z mięsem i razem gotujemy
Wiem, że tak ma być, ale zdumiewa mnie ilość mięsa, jaką dodajecie do bigosu.
Ale to taka tylko uwaga na marginesie :)
Dzięki za przepis ! Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio mój mąż miał 35 urodziny. Zrobiłam bigos. To był mój drugi w życiu. Tylko dałam śliwki wędzone. Komentarz mojego męża-na początku powiedział, że za dużo grzybów a po dwóch dniach , że smakuje jak u babci. Naszym Niemieckim gością też bardzo smakował.
Bigos przepyszny,gorąco polecam przepis:)
Bigos wyszedł genialny! Szczerze? To chyba najlepsza wersja jaką kiedykolwiek w życiu jadłam :) Dziękuję za przepis :)
Super! Cieszę się bardzo! :)
A czy kapusta kiszona może być już x grzybami .
Mmmm ale mam ochotę na ten bigosik. Chyba się skuszę go zrobić sama. To będzie mój pierwszy raz. Mam nadzieję że mi wyjdzie
dlaczego kapusta nie chce zmieknac mi w tym przepisie gotuje a ona nadal chrupiaca
Dużo zależy od samej kapusty, grubości jej pokrojenia itd. Także od mocy palnika – być może jest za mała :) Wystarczy dłużej pogotować, by kapusta zmiękła. Pozdrawiam.
Czy może być to, że wcześniej dodano sok z kapusty?
Jak kapusta jest zakwaszony octem to gotuje się dużo dłużej.
Kiszona kapusta długo się gotuje im dłużej tym jest lepsza
Witam. Od wielu lat gotuję bigos , ale jest nijaki albo tylko dobry . Dziś ugotowałam bigos według Twojego przepisu i jest DOSKONAŁY !
Zrobiłam także zrazy z mięsa mielonego – pycha !
Jutro sałatka Królewska , Chrzanowa a w niedzielę Wiosenna.
Pierwszy raz przygotowuję całe Święta według nowych przepisów , ale to strzał w 10 !
Bardzo pięknie dziękuję i WESOŁYCH ŚWIĄT życzę ❤
Prawdziwy bigos robię na święta, czyli 2 razy w roku, składniki prawie takie same, ale proporcje inne, bo bigos ma wagowo tyle samo mięsa co kapusty. Na 9 litrowy gar daję 3kg kapusty, 1kg wołowiny, 1kg wieprzowiny i 1kg wędzonego (pół kg kiełbasy i pół kg wędzonych żeberek). Do tego śliwki suszone zamiast powideł, pół butelki czerwonego wina wytrawnego, łyżka miodu, grzyby suszone,liść laurowy i ziele, sól pieprz
Brawo Jarku!
Taki powinien być prawdziwy bigos.
Witam a powidła muszą być? Jak nie dam zmieni się mocno smak?
Można pominąć.
Dziękuję za odpowiedź.
A czy można zrobić ten bigos bez grzybów i pieczarek ?
A czy można zrobić bez grzybów
A można zamiast suszonych grzybów dodać pieczarki? Tylko czy muszę je wczesniej usmazyc?
Teoretycznie można, ale smak i aromat będzie inny ;) Podsmażyłabym je na masełku i dodała razem z puszczonymi płynami do kapusty ;) No, ale zdecydowanie bardziej polecam kupić suszone grzybki :)
Zrobiłam z pieczarkami, a reszta tak jak w przepisie i wyszedł bardzo smaczny :)
polecam <3
Uwielbiam. Pychotka
Kiszoną kapustę obgotowac ??
Robić tak jak w przepisie :) Tylko przepłukać (jeśli smakowo uważamy to za potrzebne), odcedzić, pokroić drobno i wrzucić do garnka z mięsem :)
Moj pierwszy prawdziwy bigos. Pyszny, z gara juz jadlam. Od siebie dodalam pokrojone w cwiartki suszone śliwki. Bede wierna temu przepisowi.
Cieszę się bardzo, że smakował :))
Co mam zrobić z wodą po grzybach, której nie należy wylewać?
Część wody z przepisu podmienić wodą z grzybów :)