Bigos staropolski – tradycyjny

Bigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‘soczku’ z bigosu :)) Niektórzy do niego dodają jeszcze suszone śliwki, ale u nas prawie nikt za nimi nie przepada, więc robimy bigos bez nich :)

Bigos staropolski tradycyjny – Składniki

  • Kapusta kiszona 2,5kg
  • Kapusta biała średnia główka
  • Kiełbasa 1kg, np. śląska
  • Boczek 80dag, świeży
  • Żeberka 40dag, do wygotowania
  • Cebula 4 cebule
  • Ziele angielskie 10 ziaren
  • Liść laurowy 6 liści
  • Suszone grzyby garść
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Papryka słodka czerwona do smaku
  • Koncentrat pomidorowy 1 słoiczek

DSC_0109

Bigos staropolski tradycyjny – Wykonanie:

  1. Kiszoną kapustę pokroić, białą poszatkować. Włożyć do garnka razem z żeberkami. Zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wsypać garść suszonych grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pierwszego dnia przez 3 godziny.
  2. Na drugi dzień cebulę pokroić, podsmażyć. Kiełbasę pokrojoną w małe kawałki oraz boczek również podsmażyć, doprawić. Te wszystkie składniki dorzucić do garnka z kapustą, wraz z tłuszczem, który wytopił się podczas smażenia. Gotować przez 4 godziny na małym ogniu (w miarę ubytku dolewać wody).
  3. Na koniec doprawić koncentratem, ewentualnie jeszcze dosypać trochę pieprzu i soli.
  4. Uwaga! Koncentrat niektórych firm jest ‘słabszy’ w smaku, dlatego można go użyć więcej.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Bigos staropolski – tradycyjny

    • SłodkaBabeczka :

      Pewnie używali pomidorów niesprowadzanych z Hiszpianii ;) A tak na poważnie, to przecież nikt nikomu nie zabroni w obecnych czasach ułatwić sobie życia i dodać przecier, czy koncentrat ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.